NEGA PUTEM ISHRANE

Da li ste u neprekidnoj potrazi za adekvatnim pilingom za stopala kako biste eliminisali ispucalu kožu i mrtve ćelije ? Možda je njihov izgled povezan sa zdravljem i fali vam neki vitamin?

 

Većini su stopala bila zatvorena i u čarapama tokom zime, ali i uprkos tome, bore se sa suvom ispucalom kožom.

stopala

Iako ćete stopala potapati u vodu da bi ih hidrirali ili otići i častiti sebe pedikirom, postoji i hrana koja utiče na njihov izgled. Nedostatak vitamina može biti jedan od uzroka napuklih peta, kaže podijatar Dina Gohil. Te fisure mogu biti površinske, ali i duboke i debele, napominje ova stručnjakinja i kaže da treba zbog toga imati izbalansiranu ishranu.

Brokoli i citrusi za ublažavanje bolova

Vitamin C koji se nalazi u brokoliju i citrusima značajno utiče na sprečavanje pojave upala u telu. Uz pomoć njega možete smanjiti upalu kod peta, odnosno na dnu stopala koje su vrlo česte. Ako niste ljubitelj ovog povrća, možete u ishranu da uvrstite jagode, ribizle, paprike i krompir. One daju isti efekat.

Orašasti plodovi za grčeve u stopalima

Značaj orašastih plodova za zdravlje je veliki i lekari ih preporučuju na dnevnom nivou bar u veličini šake. Međutim, mnogi ne znaju da vitamin B koji je prisutan u ovim plodovima ima veliki uticaj na zdravlje naših nerava. Rema Patel, poznati dijetetičar, objašnjava da su vitamini iz grupe B bitni za dobru nervnu funkciju i da su odgovorni za neuropatski bol.

Nedostatak vitamina B1, B6 i B12 povezani su sa peckajućim bolom i mogu povećati grčeve ukoliko se redovno ne unose. Avokado u salatama je takođe odlično rešenje da se eliminiše ovaj problem.

Mleko i jogurt za kosti

Zdravlje kostiju je veoma bitno za celo telo pa tako i za naša stopala. Naša stopala sadrže čak 26 kostiju, prema Fondaciji za artritis, zato je važno brinuti o njima. Kalcijum igra važnu ulogu u očuvanju čvrstog skeletnog sistema, zato je važan njegov unos, a kroz mlečne proizvode se on može odlično nadomestiti.

Vitamin D će takođe dosta pomoći u bržoj apsorbciji kalcijuma, napominju stručnjaci.

Izvor: Srećna republika