VANIL KUGLOF SA JAGODAMA

Zbog jednostavnosti sastojaka ova poslastica se slobodno može nazvati starinskom. Vanil kuglof sa jagodama i čokoladnim prelivom obradovaće sve koji vole spoj ova tri sjajna i veoma različita ukusa.

vanil kuglof

Sastojci:

4 jajeta
200 grama šećera
250 grama brašna
100 mililitara mleka
100 mililitara ulja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
200 grama čokolade
300 grama jagoda
ZA FIL:
500 mililitara mleka
7 kašika šećera
2 pudinga od vanile
100 grama maslaca

Način pripreme:

Izmiksati jaja, šećer i vanilu, zatim dodati mleko i ulje. Sjediniti brašno i prašak za pecivo, zatim dodati prethodnoj smesi i dobro promešati. Na kraju dodati istopljenu čokoladu i ponovo promešati. Smesu sipati u podmazan i pobrašnjen kalup sa rupom.

Peći 15 minuta na 200 stepeni, zatim smanjiti na 150 stepeni i peći još pola sata.

Pripremiti fil tako što se stavi mleko i šećer da provri. Sipati puding i skuvati fil. Kada se fil ohladi, dodati umućeni maslac.

Kuglof iseći popreko na dva mesta, tako da dobijete tri dela. Staviti donji patišpanj na tacnu, zatim prefilovati polovinom fila, a onda složiti iseckane jagode. Staviti drugi patišpanj, prefilovati ostatkom fila i staviti ostatak jagoda. Na kraju, staviti i treći deo patišpanja.

Čokoladu i ulje istopiti, zatim preliti kuglof. Ostaviti da se čokolada stegne, a onda u sredinu staviti jagode. Dobro ohladiti pre posluženja.

Prijatno!