KORISTITI ILI NE

Ako na početku ovog leta poželite da prošlogodišnja krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom ipak dobije novu upotrebu, mogli biste da porazmislite o tome.

Opšte je poznato da je zaštita od sunca neophodna, a naročito tokom leta. Čak ni oblačno vreme ne znači da je opasnost od ultraljubičastog sunčevog zračenja neutralizovana, zbog toga je važno da se koristi krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom, da se držite hlada i paziti na hidrataciju.

krema za sunčanje

Ako na početku ovog leta brišete prašinu sa kreme sa zaštitnim faktorom od prošle godine, možda se pitate da li je možete koristiti i ove godine.

Dva stručnjaka su za „Romper“ objasnila kako možete da znate da li je kremi za sunčanje istekao rok trajanja, a datum se često obriše, i šta se može dogoditi ako koristite onu kojoj je istekao rok trajanja.

Uprava za hranu i lekove (FDA) smatra kremu za sunčanje lekom koji se može kupiti bez recepta i zbog toga zahteva određivanje datuma isteka. Za razliku od šminke ili nekih proizvoda za negu kože kod kojih se rok trajanja može činiti više kao smernica, krema za sunčanje više se ponaša kao mleko jer je datum isteka stvarno bitan.

„Ne preporučuje se korišćenje kreme za sunčanje kojoj je istekao rok trajanja“, kaže za „Romper“ dermatolog dr Mariza Geršik.

Ona dodaje da je važno da zapamtite da ako zaista koristite dovoljno kreme za sunčanje i ponavljate nanošenje prema savetima, malo je verovatno da će vam na kraju leta ostati značajna količina kreme za sunčanje“.

Nažalost, ako koristite kremu za sunčanje s istekom roka trajanja, možda ćete to otkriti na teži način, lakše ćete izgoreti jer se aktivne hemikalije koje štite od sunca s vremenom razgrađuju.

„Opekotine od sunca tada dovode do oštećenja kože i povećavaju rizik od razvoja karcinoma“, kaže Andži Silal iz u „Advanced Dermatology PC“.

Dr Geršik kaže da krema za sunčanje s istekom roka trajanja verovatno neće priuštiti istu količinu zaštite kao što je naznačeno na nalepnici i možda više neće biti efikasna, što može da poveća šansu za razvoj opekotina ili oštećenja od sunca.

Osim toga, dodaje da se aktivni sastojci mogu razgraditi i verovatnije je da će doprineti iritaciji ili osetljivosti kože. Tako biste mogli da dobijete opekotine od sunca i druge vrste iritacija kože zbog samih sastojaka kojima je istekao rok.

FDA tvrdi da kreme za sunčanje ostanu efikasne u svojoj punoj snazi tri godine, a to važi i za hemijske i za mineralne varijante.

“Iako fizički blokatori u njima – cinkov oksid i titanov dioksid, mogu da traju duže od hemijskih, datum isteka takođe uzima u obzir ostale sastojke koji se nalaze u kremama za sunčanje, tako da i hemijski i mineralni SPF imaju tendenciju da slede iste smernice u vezi s rokom trajanja”, objašnjava dr Geršik.

Ona takođe kaže da bi se održao optimalni rok trajanja kreme za sunčanje, potrebno je da je čuvate na sobnoj temperaturi i dalje od sunca.

Znakovi da se krema za sunčanje pokvarila uključuju promenu boje, konzistencije ili mirisa. Ali čak i u nedostatku ikakvih vidljivih znakova, ako niste sigurni, ipak je najbolje da je bacite, piše „Romper“.

Izvor: Index.hr