GORUŠICA I PALPITACIJE

Može li gastroezofagealna refluksna bolest izazvati srčano preskakanje i lupanje? GERB i lupanje srca prati slična simptomatika, pa se ovo pitanje postavlja s razlogom.

 

Kada se osećate kao da vam je srce preskočilo ili titra tokom svog kucanja, verovatno ćete u tim momentima doživeti lupanje srca. Vaše srce će kucati brže ili jače nego normalno u ovom stanju.

gerb i lupanje srca

Poznato je da gastroezofagealna refluksna bolest, skraćeno GERB, koja se još naziva i refluksom želudačne kiseline, izaziva stezanje u grudima. Pošto se ovo stanje manifestuje na tom području ljudskog tela, logično se postavlja pitanje može li GERB da izazove lupanje srca, tzv. srčane palpitacije.

Dakle, može li GERB izazvati lupanje srca?

Nije uobičajeno da lupanje srca koje osećate bude direktan rezultat GERB-a. Uzrok može biti ono što trošite. Na primer, kofein može da izazove zajedno i simptome GERB-a i lupanje srca. Zbog toga, mnogi će pomisliti da je njihovo lupanje srca simptom GERB-a, ali to nije istina.

Neki bolovi u grudima su posledica refluksa kiseline iz želuca i oni mogu izazvati zabrinutost ljudi ako ne shvate da je to gorušica. Anksioznost može da ubrza otkucaje srca, izazivajući osećaj lupanja. Ponekad, refluks kiseline može učiniti da se čovek oseća kao da mu srce lupa iako u stvarnosti kod njega postoje grčevi u mišićima jednjaka.

Postoje i veze između nekih lekova za GERB i lupanje srca. Ako imate nepravilan srčani rad i tek ste započeli da pijete novi lek za GERB, razgovarajte sa svojim lekarom da biste videli da li je on odgovoran i ako jeste, možete mu zatražiti alternativni tretman.

Iako verovatno nisu direktan rezultat GERB-a, lupanje srca je znak da treba pozvati svog lekara radi pregleda.

Kako kontrolisati GERB?

Ako se pitate može li GERB izazvati lupanje srca to je jasan znak da treba preduzeti neke mere. Iako GERB i lupanje srca nisu u uzročnoj vezi, metode koje pomažu da se vaš GERB kontroliše može takođe učiniti uslugu i simptomima lupanja srca.

Promene u životnim navikama

Izbegavajte pića i namirnice koje pokreću vašu gorušicu. Ovo može da varira kod različitih ljudi, ali uobičajeni pokretači su sos od paradajza, masna i pržena hrana, čokolada, alkohol, luk, nana, beli luk i kofein. Pokušajte da izbegavate sve što znate da vam stvara refluks kiseline.

Pokušajte da izbegavate prejedanje i uživajte u manjim obrocima.

Izbegavajte da legnete odmah neposredno nakon jela. Sačekajte tri sata ili više da biste mogli da legnete.

Prestanite da pušite. Osim niza drugih zdravstvenih problema, pušenje smanjuje i sposobnost jednjaka da pravilno funkcioniše.

Lekovi

Možete uzeti neke lekove kako biste osetili olakšanje usled GERB-a. Dobro je da se posavetujete sa svojim lekarom pre nego što počnete sa terapijama.

Antacidi mogu biti efikasni, naročito kada se uzimaju oko sat vremena posle obroka i ponovo pre spavanja. Ovo će pomoći da se neutrališe prisutna kiselina.

H2 blokatori ili blokatori histamin-2 receptora mogu pomoći u sprečavanju proizvodnje kiseline. Oni su efikasni samo ako se uzmu sat vremena pre obroka jer ne utiču na prisutnu kiselinu.