VELIKO INTERESOVANJE

Pesma britanske kantautorke Kejt Buš „Running Up That Hill“ nalazi se na osmom mestu ovonedeljne liste singlova u Sjedinjenim Državama, što je dosad najbolji plasman tog hita iz 1985. godine.

 

Pesma Kejt Buš „Running Up That Hill“ trenutno je i na četvrtom mestu globalne top liste striming servisa Spotify, na osmom mestu Billboard Hot 100 liste, i na trećem mestu svetske iTunes liste. Otkud odjednom toliko interesovanje za numeru staru gotovo četiri decenije? Odgovor je u Netfliksovom pop kulturnom fenomenu i trenutno najgledanijoj seriji na svetu – „Stranger Things“.

kejt buš

Naučnofantastična horor serija „Stranger Things“ smeštena je u osamdesete i prati avanture grupe klinaca iz izmišljene varošice Hokins u Indijani, koja se bori protiv misterioznih čudovišta iz paralelne dimenzije.

To što vam zaplet zvuči kao već više puta ispričana priča nije mana, već upravo karta na koju kreatori serije – braća Met i Ros Dafer – igraju, budući da je reč o gotovo savršeno upakovanom, nostalgičnom omažu pop kulturi pretposlednje decenije prošlog veka.

Shodno tome, i muzička podloga sazdana je od hitova osamdesetih – od Clasha, Joy Division i Talking Headsa do Madone, Sindi Loper i grupe Wham! Ali, nijedna pesma za četiri sezone serije nije postala toliko viralna koliko „Running Up That Hill“ Kejt Buš.

Pesma koja u novim epizodama „ne izlazi“ iz vokmena Maks Mejfild (Sejdi Sink) i značajan je element jedne od ključnih scena nove sezone, upoznala je „generaciju Z“ sa kreativnom energijom i čarobnim glasom sada već tete koja živi miran život u engleskom Devonu, daleko od svetlosti reflektora.

Tako se hit singl sa čuvenog albuma „Hounds Of Love“ po prvi put našao u deset najslušanijih u SAD. Primera radi, „Running Up That Hill“ je, po objavljivanju, pre 37 godina, dosegla „tek“ do 30. pozicije.

Kejt Buš: Sve ovo je vrlo uzbudljivo

„Vaskrsenjem“ pesme i zaintersovanošću nove publike oduševljena je i sama Kejt Buš koja je u pisanoj izjavi navela da je to „vrlo uzbudljivo“, i priznala da je još od premijerne sezone velika obožavateljka serije „Stranger Things“.

„Kada su nam zatražili dozvolu za ‘Running Up That Hill’, videlo se da je mnogo pažnje posvćeno tome kako će se koristiti u kontekstu priče i zaista mi se dopala činjenica da je pesma bila pozitivan totem za lik Maks. Impresionirana sam ovim novim serijalom”, navela je Buš.

„Hvala svima koji su podržali pesmu. Bez daha čekam nastavak serije u julu“, poručila je britanska kantautorka.

Osim sa Kejt Buš, publika širom sveta je zahvaljujući četvrtoj sezoni „Stranger Things“ imala priliku da se upozna i sa srpskim glumcem Nikolom Đuričkom koji ima značajnu rolu u novim epizodama.

Način na koji je odigrao prevrtljivog ruskog švercera Jurija, oduševio je njegovu koleginicu Vinonu Rajder, ali i čuvenog horor pisca Stivena Kinga.

Izvor: N1