POBEDNIK „FILMIĆA“

Film „Kvantaški japi“ prikazuje mladog čoveka koji prihvata negativan obrazac ponašanja kako bi došao do novca i vratio dug.

 

Na ovogodišnjem konkursu „Filmić“ za najbolji kratki đački film pobedu je odneo film „Kvantaški japi“.

kvantaški japi

Gran pri je dodeljen timu učenika „Bukvalno ja“ iz Tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“ u Novom Sadu, uz mentorstvo profesorice Aleksandre Drljača.

U trci za najbolji filmić takmičilo se 26 filmova, od kojih je nagrađeno 16 timova. Pobednički tim učestvovao je i na prošlogodišnjem festivalu, kada ih je na konkurs prijavila profesorica Drljača. Takmičarski film je bio snimljen na brzinu, kako bi se ispoštovao rok. Mihajlo Tornjanski se tada pripremao samostalno i osvojio drugo mesto.

Ove godine je bilo više vremena za organizaciju, te su se Mihajlu, reditelju i scenaristi „Kvantaškog japija“, pridružili Milan Zdravković, zadužen za zvuk i organizaciju, i Jovan Bogdanović u ulozi snimatelja.

– Ranije sam imao u planu da snimim dokumentarac o prodavcu s Kvataša, koji bi bio novosadska verzija „brokera s Vol strita“, te otuda i naziv filma „Kvantaški japi“- kaže Mihajlo Tornjanski. – Najteže je bilo sitnu ideju razviti u više istih, te od njih napraviti celinu.

Film „Kvantaški japi“ prikazuje mladog čoveka koji prihvata negativan obrazac ponašanja kako bi došao do novca i vratio dug, ali ga okolnosti uče da je svako kretanje linijom manjeg otpora pogrešno.

Kroz ovo ostvaranje može se videti kako teško stečena zarada na pijaci može lako i nepromišljeno da se izgubi, a kroz teške muke nauči životna lekcija, u kojoj ima i kafane i muzike, ali i batina…

Kako nam kaže pofesorica Aleksandra Drljača, ona je samo potpisala mentorstvo, jer su učenici pokazali visok nivo odgovornosti i samostalnosti, koji kada se udruže s talentom i marljivošću daju upravo ovakve rezultate – film koji se po svim parametrima izdvaja od ostalih.

Učenici se ne slažu da je njena uloga bila zanemarljiva. Naprotiv, prema rečima Milana Zdravkovića, profesorica je bila njihova spona s konkursom. Kako kaže, ona je razvijala njihova znanja, kreativnost i podsticala veru u ideju…

– Ideju smo realizovali „pomoću štapa i kanapa“, po ugledu na filmsku industriju – našalio se Tornjanski. – Iskoristili smo poznanstva, rodbinske veze, osvrnuli se na stare usluge i tako sastavili glumački tim. Uz to, sredstva za snimanje filma smo obezbedili sami.

Oko organizacije i uređivanja scenarija članovi tima su se dogovarali putem Viber grupe. Samo snimanje filma bilo je vannastavna aktivnost, te obaveze koje su učenici imali prema školi nisu bile zanemarene. Snimanje filma je trajalo tri dana, pri čemu je odvajano po četiri sata za aktivan rad.

Autorska ekipa otkriva da su se potajno nadali pobedi, jer su znali da imaju dobar film. Svesni da ishod ne zavisi samo od njih i da u ovoj trci za najbolji đački film učestvuje 26 škola, trudili su se da ne gaje prevelika očekivanja.

Ovim mladim etuzijastima osvojeni Gran pri ne znači samo satisfakciju za uložen trud. Ona je velika doza motivacije i znak da su na pravom putu u svojim stremljenjima i planovima za budućnost.

Izvor: Dnevnik.rs