LIGNJE PUNJENE MOCARELOM I PRŠUTOM

Lignje punjene mocarelom i pršutom smatra se srednje kompleksnim specijalitetom kada je reč o njegovom spremanju. Ipak, ne morate da budete mnogo vešti u pripremi lignji…

punjene lignje

Sastojci:

1 kilogram oljuštenih krompira
1 kilogram lignji
1 paradajz
100 grama mocarele
50 grama pršute
2 kašike prezle
peršun
3 češnja belog luka
2 grančice svežeg ruzmarina
maslinovo ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Sitno isečemo češnjeve belog luka i dodamo u sud sa isečenim peršunom. Dodamo paradajz isečen na kocke, sitno isečemo pršut, mocarelu i pipke lignji. Posolimo, pobiberimo, dodamo maslinovo ulje i promešamo.

Filom punimo kuvarski špric. Pomoću šprica filom punimo lignje. Otvor na lignjama zatvorimo čačkalicama. Vatrostalnu posudu poprskamo maslinovim uljem i poređamo napunjene lignje. Krompire isečemo na kriške i dodamo u posudu. Dodamo listove ruzmarina. Posolimo, nanesemo prezlu, sipamo 400 mililitara vode i poprskamo maslinovim uljem. Pečemo 60 minuta na 180 stepeni.

Tanjir za serviranje ukrasimo listovima kelja. Lignjama odstranimo čačkalice i serviramo na tanjir. Na sredinu tanjira serviramo kriške krompira. Na dve strane tanjira stavimo po jedan krug narandže a na njih po krug limuna. U krugove limuna zabodemo po nekoliko listova vlašca. Dekorišemo i grančicom mirođije, jednim čeri paradajzom i sa dva parčeta limuna.

Prijatno!