VAŽNO POLJE INTERESOVANJA

Sport prate i žene, ali ovaj se tekst prvenstveno odnosi na muškarce, jer koliko ste samo puta čuli rečenice tipa „Zašto muškarci toliko vole sport?“

 

Za fudbal često kažu da je najvažnija sporedna stvar na svetu. Iako na našim prostorima uglavnom dominiraju fudbal i košarka, moglo bi se reći da je kompletan svet sporta veoma važno polje interesovanja za veliki deo stanovništva.

muškarci sport

Da se razumemo, sport prate i žene, ali ovaj se tekst prvenstveno odnosi na muškarce, jer koliko ste samo puta čuli rečenice tipa „Zašto muškarci toliko vole sport?“

Da, volimo sport, pa čak i kada nemamo vremena da gledamo utakmice, pratimo vesti iz sveta sporta. Ukoliko volite i da se kladite ovde biste, pre uplate tiketa, mogli da istražite sve kladionice Srbije pojedinačno.

Opuštanje i odmor od svakodnevice

Stres je sastavni deo života savremenog čoveka. Zbog toga nakon napornog dana najviše volimo da se opustimo uz dobru utakmicu. Na taj način zaboravimo na sve probleme. Stres na poslu, svađa sa devojkom ili ludi šef, sve postaje nevažno u trenutku kad čekamo da Jokić pogodi trojku ili sudija nepravedno sudi protiv našeg tima. Ali mi nismo samo posmatrači i kada uhvatimo pogodan trenutak i pridruži nam se ekipa iz kraja, umemo i te kako da podignemo prašinu na terenu. Nekim danima to je sve što nam treba da bismo se sutradan ponovo vratili na noge i bili spremni da se uhvatimo u koštac sa realnošću i pritiscima sa svih strana.

Sećanje na lepša vremena

Sećate li se kad ste bili deca pa od kusura za užinu kupite kesicu sličica za album „Svetsko prvenstvo“? Miris tek otvorene kesice i to uzbuđenje koje ga prati je nešto što svi mi ljubitelji sporta sigurno pamtimo i dalje. Popunjavanje albuma i menjanje sličica – glavna zabava tadašnjih školaraca, ali i ponekog odraslog. Tada se svaka utakmica pomno pratila, jer nije bilo mogućnosti da vratimo snimak ili pregledamo najzanimljivije delove nakon meča. Taj osećaj ostaje i dan danas. Eto baš zbog toga volimo da pogledamo golove koje smo dali Nemcima na Mundijalu ‘98. Cela porodica na okupu ispred TV-a, jedemo grickalice i navijamo zajedno za naše sportiste, bilo da su u pitanju košarkaši, vaterpolisti, odbojkaši ili se pak radi o nekom drugom sportu, euforija je svakako prisutna. A prisutna je i sada, kada pogledamo snimak neke utakmice iz tog perioda, ponovo nas obuzima isti osećaj. I možemo da ih premotavamo iznova i iznova, nikada ne dosade. Još jedan razlog zašto volimo sport.

Povod za druženje

Okupljanje sa prijateljima uz sport dobija novu dimenziju. Bilo da ste u kafiću, kladionici ili kućnoj varijanti, po meni je to jedan od najboljih načina da kvalitetno provedete subotu veče. Navijanje u društvu mnogo je zabavnije nego nasamo, a kada se uz sve to dodaju i priča o raznim temama, saveti prijatelja i omiljeno pivo, doživljaj je kompletan. Ono što je za žene trač partija sa drugaricama, nama muškarcima je gledanje derbija sa ortacima – povod za druženje i izduvni ventil. Osim toga, većina muškaraca generalno smatra da je sport „muška stvar.“ Kad smo bili deca, sport je bio jedan od načina da se uključimo u grupu vršnjaka i steknemo prijatelje. Ni sada nije ništa drugačije. Sport nam daje osećaj pripadnosti, da smo deo istog tima, osećaj da delimo nešto zajedničko sa ostatkom muške populacije. I moramo da priznamo da nam to nije nevažno.

Uzbuđenje

Da li ste nekad čekali poslednji par na tiketu i desilo se da padne gol u 89 minutu? Da li ste iz sekunde u sekundu pratili svoj NBA tim kada je tesan rezultat na meču? Onda znate kakav je to osećaj. Ne, ovo nikako nije poziv da se kladite, ali činjenica je da muškarci generalno vole predviđanje sportskih ishoda, a samim tim i uzbuđenje koje ih prati. To je nešto što se ne može opisati rečima, već se mora doživeti. Mnogi od nas prate sport baš zbog toga. Nalet adrenalina koji u tom trenutku osećamo odražava naš takmičarski duh i želju da budemo pobednici. I dok najhrabriji od nas uživaju praktikujući ekstremne sportove, ostali želju za adrenalinom zadovoljavaju čekajući Lacio iz dvojke u keca. Obe opcije su rizične, ali mi to volimo.

Pristupačnost

Hobi je obično neka aktivnost koja iziskuje dosta novca i vremena. Nažalost, mnogi od nas nisu u mogućnosti da se bave skupim hobijima iz ovog ili onog razloga. Sa druge strane, sport je jeftin, dostupan svima i ne traži previše vremena. Sve što vam je potrebno je TV i kablovska ili pak lopta i teren iza zgrade. Jednostavno, zar ne? Muškarci vole kad je jednostavno.

Mnogo je razloga zbog kojih muškarci vole sport, a ovo su samo neki od njih. Nadam se da smo bar malo razjasnili tu neobičnu vezu između muške populacije i sporta.