ISHRANA ILI BORBA

Specifična struktura kostiju koje kreiraju dug vrat u stanju je da izdrži izuzetno snažne udarce, možda jače nego bilo koja druga poznata životinja koja udara glavom.

 

Do sada se smatralo da je evolucija produžila vrat žirafama kako bi mogle da dohvate listove kojima dugi biljojedi nikako ne mogu da pristupe. Međutim, nova otkrića ponovo su razbuktala debatu naučnika na ovu temu.

dug vrat

Istraživanje zasnovano na pronađenim ostacima lobanje i pršljenova drevnog biljojeda, ponovo su rasplamsali diskusiju da li žirafe imaju dug vrat zbog ishrane ili borbe oko ženke. Ispostavilo se da je ovom primerku sličnom žirafi, vrat stvarno služio za tuču.

Fosilizovane kosti otkrio je u severnoj Kini pre više od 20 godina paleontolog Jin Meng, danas kustos u američkom Muzeju prirodne istorije u Njujorku. Nova analiza otkrića Menga i njegovih kolega ustanovila je karakteristike sisara koje bi nam mogle pomoći da bolje razumemo sile uključene u razvoj jedinstvene anatomije žirafe.

Nazvan po mitskom jednorogu-kozi u kineskoj mitologiji, utvrđeno je da je novoopisani Discokerik kiezhi drevni član superfamilije žirafoidea koji je lutao miocenskom savanom pre nekih 17 miliona godina.

Ono što se najviše ističe kod ovih diskokerika je da nisu bili gracioznih proporcija, već zdepaste građe sa oblikom lobanje koji podseća na srednjovekovni vojnički šlem. Ravna, široka i sa blagim obodom, ovakva lobanja je bila savršena za ozbiljan sukob ili dva sa protivnikom. Da bi testirali svoju hipotezu da lobanja Diskokerika daje prednosti u fizičkom sukobu, tim istraživača je koristio matematičku tehniku za merenje potencijalnih sila koje lobanja i pršljenovi mogu da izdrže u različitim sudarima.

Otkrili su da je specifična struktura kostiju i njihovih zglobova u stanju da izdrži izuzetno snažne udarce, možda jače nego bilo koja druga poznata životinja koja udara glavom.

Iako je ova drevna vrsta u veoma dalekom srodstvu sa modernim žirafama, otkriće ipak implicira da borba glava-u-glavu ne bi bila novo ponašanje za ovu granu životinjskog carstva.

„I današnje žirafe i Discokerik kiezhi pripadaju istoj superporodici“, kaže prvi autor studije, paleontolog Kineske akademije nauka Vang Ši-Či koji napominje da iako se njihove lobanje i morfologija vrata u velikoj meri razlikuju, obe su povezane sa muškim udvaranjem i obe su evoluirale u ekstremnom pravcu.

Izvor: RTS