PORUKA SVIM PRAVOSLAVCIMA

Patrijarh Porfirije pozvao je na jedinstvo pravoslavnih Srba i pravoslavnih hrišćana. On je u manastiru Glogovac služio liturgiju povodom tri decenije postojanja Bihaćko-petrovačke eparhije.

 

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je na jedinstvo pravoslavnih Srba i pravoslavnih hrišćana u Šipovu, gde je u manastiru Glogovac služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom 30 godina postojanja Eparhije bihaćko-petrovačke i uspostavljanja Janjskog sabora.

jedinstvo hrišćana

Patrijarh Porfirije je rekao da je veliki blagoslov za sve koji su se sabrali u ovoj svetinji u kojoj su se vekovima sabirale duše žedne i gladne Boga, istine, pravde i ljubavi.

Patrijarh je blagoslovio prisutne i istakao da Gospod želi da narod bude sabran, a upravo to se i dešava danas u Manastiru Glogovac.

Njegova svetost podsetio je da se narod vekovima sabira, kao i da je vera pravoslavna izrodila svetinju – manastir Glogovac.

Patrijarh Porfirije je pozvao na ljubav i praštanje bližnjima, i pozvao verni narod da pokaže spremnost da prihvate jedni druge i da ne stvaraju ideologije koje su „protiv onog što je od Boga dato“.

„Braćo i sestre, pravoslavni hrišćani, živimo pravoslavnom verom – ona će nas utešiti u svemu“, rekao je patrijarh Porfirije i pozvao na jedinstvo pravoslavnih Srba i pravoslavnih hrišćana.

Pozdravljajući Njegovu svetost, episkop bihaćko-petrovački Sergije istakao je da je Janjski kraj dočekao patrijarha srpskog kako bi blagoslovio sve ljude u mestu u kojem kandilo vere nikada nije prestalo da sija.

Veliki broj vernika je prisustvovao liturgiji, poručujući kako je ovo dan za pamćenje.

Eparhija bihaćko-petrovačka i rmanjska odlikovala je patrijarha Porfirija ordenom Novomučenika bihaćko-petrovačkih, kao i Vladu Republike Srpske, a orden je primio ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.