PRIZNANJE AUTOKEFALNOSTI

Patrijarh SPC je rekao da su osećali da ono što je već realizovano služenjem liturgije u Skoplju treba javno da kažu i pokažu dokumentom koji se zove tomos.

 

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je u Sabornoj crkvi arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos o priznanju autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve.

tomos

Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan prethodno su predvodili svetu arhijerejsku liturgiju kojoj je prisustvovao veliki broj episkopa obe crkve.

„Proces koji smo započeli, zapravo, koji je većim delom bio realizovan služenjem naše svete liturgije u Skoplju, danas, po blagodeti Božjoj, imamo priliku da ovenčamo. To što već postoji među nama, to je jedinstvo koje je u jednom periodu bilo narušeno i jedinstvo koje vaspostavljeno, a onda je otišlo i korak dalje, u duhu života crkve kroz vekove, a to je da Makedonska crkva, Ohridska arhiepiskopija, ima ne samo uslove, nego ima i mogućnosti i potrebu da se organizuje u kontekstu autokefalne crkve”, rekao je Porfirije i dodao da je to najbolje za obe pravoslavne crkve i pravoslavlje, braće i sestre u Severnoj Makedoniji.

Patrijarh SPC je rekao da su osećali da ono što je već realizovano služenjem liturgije u Skoplju, danas treba javno da kažu i pokažu dokumentom koji se zove tomos.

„To što je naša duboka spoznaja i duboko osećanje posle međusobnog saglasja koje smo postigli između sebe, dužni smo da obavestimo sve pomesne crkve o takvom činu i zvanično, iako većina crkava zna za ovo, i naravno, većina crkava podržavala je i podsticala sve nas zajedno da idemo u ovom pravcu. Imam informacije da na mnogim mestima gde su naši vernici, i Makedonci i Srbi, iskazuju neopisivu radost zbog ovakvog našeg postupka”, poručio je Porfirije.

On je naglasio da autokefalnost koja je data MPC nema nikakve veze sa drugim prostorima u kojima postoji i dejstvuje SPC.

„Uslovi i konteksti, ono što smo smatrali poretkom u Severnoj Makedoniji apsolutno je drugačije u odnosu na sve druge prostore na kojima postoji i živi naša crkva”, istakao je Porfirije.

Poglavar je istakao da se autokefalnošću crkva ne deli, nego se umnožava i raste, rastući se i umnožavajući se u ljubavi.

Posle obraćanja poglavara SPC pročitan je tekst tomosa, a arhirepskog ohridski i makedonski Stefan rekao je da je treća, zajednička liturgija u Beogradu potvrdila jedinstvo i ljubav MPC i SPC.

„Danas je stigla i najveća radost, jer ono što smo se odavno dogovarali ono što je naš Sinod tražio, a vaš Sveti arhijerejski sabor jednoglasno prihvatio, potpisali ste tomos i potvrdili realnost, a to je autokefalnost Ohridske arhiepiskopije MPC”, poručio je arhiepiskop Stefan.