PRIMER MLADIMA

Dvojica Obrenovčana slobodno vreme koriste da „pecaju“ staro gvožđe na magnet i tako očiste Savu od sekundarnih sirovina, ali i da dodatno zarade.

 

Slobodno vreme provode u čamcu, na Savi. Pecaju, ali umesto na plovak, dvojica mladića to rade na magnet. Ne vade iz vode ribu, već gvožđe.

na magnet

Dvadesettrogodišnji Nikola Vidaković i dvadesetjednogodišnji Aleksa Radosavljević iz Obrenovca ovim svojim neobičnim hobijem čuvaju životnu sredinu čisteći reku od zagađenja i predmeta koji tu ne pripadaju, ali i sopstveni novčanik jer prodajom sekundarnih sirovina uspevaju da zarade finu sumu novca. U proseku, otkriva nam Nikola, dnevno zarađuju oko 30.000 dinara.

A kako su dvojica mladića, koji imaju svoje redovne poslove, Aleksa radi u termoelektrani, Nikola ima građevinsku firmu, uopšte smislili da slobodno vreme i dane provode u ovom svojevrsnom „gvožđelovu”?

– Aleksa je na „Jutjubu” i „Tiktoku” gledao snimke stranaca koji vade sefove i slične stvari iz vode. Najpre je išao sam u „magnet fišing” (pecanje na magnet) i u početku nije mogao ništa da nađe. Ja sam radio na jednom mostu i znao sam da ispod njega ima dosta gvožđa, i onda smo počeli da idemo zajedno, pa se sreća okrenula – priča Nikola kako je sve počelo pre godinu dana.

Sam početak, kao i svaki, bio je težak – nisu imali dovoljno novca da bi ostvarili svoju zamisao.

– Otišli smo da pozajmimo novac od Aleksinog ujaka i čovek nam je bez reči dao. Za čamac, magnete i motor dali smo oko 1.000 evra, a kupili smo i kameru kako bismo to što radimo snimali. Uložena sredstva vrlo brzo su nam se i vratila – objašnjava naš sagovornik, dodajući da su, pre godinu dana, njih dvojica osnovali i jutjub kanal „Mungela i Dakwi”, na kome objavljuju i snimke kojima ilustruju šta je ustvari pecanje gvožđa.

– Nekada se dešava da uz pomoć magneta izvučemo 200 kilograma, a nekad i po dve tone. Ali to je kao da ste izvukli šest tona jer sav taj teret tri puta ide preko ruku. Ipak, nisu to neki veliki komadi koje ne možemo da podignemo, i u principu je sve lako za utovar, a traktor koji vozi gvožđe na prodaju već nas čeka na obali – kaže Nikola i dodaje da iako ova zanimacija ima i neke svoje opasnosti, njih dvojica su sve to istražili i pre nego što su u te vode zagazili.

Iako zarađuju na sirovinama koje vade iz mulja, ne love u mutnom. Ističu, ovaj način pecanja gvožđa kojim se oni bave jedini je legalan, i zato i ne eksperimentišu mnogo po vodi. Ima i onih kojima se dešavalo da ima onih koji „upecaju” i oružje u vodi, oni takvih situacija nisu imali.

– U vodi ima svašta, ali najviše izvlačimo građevinski materijal, poput armatura i cevi. Most pod kojim se nalazimo je relativno skoro izgrađen, u njega je ugrađeno ko zna koliko tona gvožđa, pa je nešto moralo i da ispadne – ilustruje ovaj momak.

Da kod njih nije sve u zaradi, možda ipak svedoči i snimak koji je Aleksa objavio na „Tiktoku”. Čamac pun gvožđurije s natpisom „svaki put kad odem na reku i izvadimo gvožđe, osećam da mi priroda kaže – hvala ti”.

Izvor: Politika.rs, 24sedam Youtube