PITA OD TELETINE SA PEČURKAMA

Pita od teletine u koju još idu i sušeni vrganji i sveži šampinjoni deluje kao prava gurmanska torta sa odličnim mesnim filom.

pita od teletine

Sastojci:

600 grama telećih šnicli
1 pakovanje lisnatog testa
200 grama lenti dimljene slanine
peršun
50 grama suvih vrganja
1 žumance
250 grama svežih šampinjona
3 češnja belog luka
1 goveđa kocka za supu
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U šerpu, na šporetu, u provrelu vodu stavimo kocku za supu. Šampinjone isečemo na listove i polovinu dodamo u šerpu sa supom.

U tiganju na zagrejanom ulju pržimo preostale isečene šampinjone i vrganje. Dodamo sitno isečen beli luk, 2-3 kutlače supe, sitno isečen peršun, posolimo, pobiberimo i promešamo. Kada tečnost ispari, sadržinu iz tiganja izmiksamo u blenderu. Šnicle posolimo i ispržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Šampinjone iz supe izvadimo rešatkastom kašikom.

Prvo parče lisnatog testa isečemo na polovinu i na pobrašnjenoj radnoj površini, oklagijom, razvučemo kore. Na prvu koru stepenasto poređamo lente slanine. Na slaninu nanesemo smesu iz blendera, a na nju obarene šampinjone.

Na šampinjone stavimo jednu šniclu i savijemo dva kraja kore ka unutrašnjosti. Nesavijene krajeve premažemo izmućenim žumancem pa i njih savijemo ka unutrašnjosti.

Na isti način pripremimo svako parče pite i poređamo ih u nauljenu tepsiju. Parčad pite premažemo žumancem.

Pečemo 20 minuta na 180 stepeni. Ispečnu parčad pite dijagonalno isečemo na polovinu i serviramo na tanjir. Dekorišemo grančicom mirođije i rotkvicom zasečenom u formu cveta.

Prijatno!