SNAGA VITAMINA

Leto je i slobodno možete popiti ceđeni sok i tako se rashladite, ali ne zaboravite ni značaj vlakana koja dolaze sa grickanjem voća, kaže nutricionistkinja Marija Đurković.

 

Sezona nekontrolisanog ispijanja hladnih osvežavajućih napitaka je i zvanično otvorena. Kada je reč o tome da li pojesti voćku ili je isediti i popiti kao sok, nutricionista Marija Đurković naglašava da voćnom soku ipak nedostaju vlakna.

popiti sok

– I to je ono što bi trebalo da znate ako ste do sada mislili da je svejedno da li ćete popiti čašu ceđenog/blendanog soka ili ćete ga sažvakati. Razumem da je mnogima i ukusno i osvežavajuće da voće popiju, pogotovo sada preko leta, i svakako je mnogo zdraviji način da se rashladite, ali treba uzeti u obzir i nedostatke „tečnog voća“ – sugeriše nutricionista.

Osim toga što voćni sok ne sadrži vlakna, on i dovodi do naglog skoka šećera u krvi, što sa celim voćem nije slučaj.

– Tu je svakako i osećaj sitosti koji je na strani celog voća, za razliku od soka koji samo „projuri“ kroz digestivni trakt. Ni ova prednost nije zanemarljiva, pogotovo kod ljudi koji teže mršavljenju – smatra Marija Đurković.

Šta je sa kalorijama?

A šta je sa kalorijama u osvežavajućim napicima? Neka imaju više, neka manje, ali glavno je da ne zaboravite na njih, jer čak i „obična“ voda sa ukusom ima kalorije, dodaje Marija.

– Sa druge strane, dijetalna kola pića, iako bez šećera i sa svega jednom kalorijom, nisu voda. Njihov sastav je i dalje nešto sa čime ne bi trebalo da snabdevate svoje telo svakodnevno – naročito ne u velikim količinama – savetuje nutricionista.

Mineralna voda je najbolji način da hidrirate telo tokom leta, a možete i sami napraviti vodu sa ukusom. Skuvan i rashlađen čaj je takođe super osveženje tokom leta, kao i nezaslađena limunada. Ako ste od onih koji se mršte na nju, možete je zasladiti kašičicom meda, samo što će tada umesto 55, imati 76 kalorija, poručuje Marija Đurković.

Izvor: Informer.rs