KRATKA TERMIČKA OBRADA

Neko povrće je zdravije kuvano pojesti nego presno, ali nutricionisti upozoravaju da treba paziti kako se ne bi prekuvalo, jer se na taj način gube svi nutrijenti.

 

Iako se sve više promoviše upotreba sirove hrane ili, s druge strane, minimalnog kuvanja namirnica kako bi se iz njih izvuklo što više nutrijenata, ponekad je slučaj zapravo obrnut, pa je namirnicu potrebno skuvati kako bi postala zdravija.

povrće kuvano

Prema nutricionistima, to je zbog toga što se kuvanjem razbija tvrda ćelijska struktura, što olakšava apsorpciju hranljivih materija.

Ipak, nutricionisti naglašavaju da treba biti pažljiv s povrćem – skuvajte ga, ali pazite da ga ne prekuvate, jer se na taj način gube svi nutrijenti.

Šargarepa

Grickajući svežu šargarepu apsorbovaćemo manje od pet odsto vrednog antioksidansa – karotena, dok ćemo, s druge strane, uneti i do pet puta veću količinu istog sastojka iz kuvane šargarepe. Druga istraživanja opet pokazuju da kuvanjem ovog povrća dolazi do potpunog gubitka isto tako važnog antioksidansa – polifenola, pa postaje očigledno da će termička obrada pozitivno delovati na jedne, a negativno na druge sastojke.

Paradajz

Kad jedete kuvani paradajz, apsorbovaćete veći nivo likopena, koji ima odlična antioksidantna svojstva i smanjuje rizik od nastanka raka.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Pečurke

Zagrevanje pečuraka, bilo da pravite sos, roštilj ili varivo, oslobađa kalijum, koji je važan u izgradnji i održavanju zdravlja mišića. Međutim, nakon jedne termičke obrade nije poželjno ponovo ih podgrevati.

Kelj

Sirovi kelj je veoma težak za varenje. Kuvanjem ovog povrća povećava se nivo vitamina A i K i vlakana u njemu.

Spanać

Ako spanać kratko prokuvate, lakše ćete apsorbovati kalcijum, gvožđe i magnezijum. Spanać u salati možete jesti i svež, naročito kad je mlad, ali će se tako mnogo teže apsorbovati hranljive materije. Ovo povrće, baš kao i pečurke, nije poželjno kasnije podgrevati.

Izvor: Kurir