PRIKAZ SEPOLITIČKOM RADU

Sekulić je posmatrao srpsko-albanske odnose sa obe strane kao “stalaktite i stalagmite”. Potpuni prekid sa Albancima je velika greška Srbije, citirao je dr Miloš Đorđević političara Sekulića.

 

Svečana promocija knjige dr Stojana Sekulića koja nosi naslov “Kosovska hronika Tomislava Sekulića“ održana je nedavno u kripti crkve Sv. Marka u Beogradu.

kosovska hronika

U ovoj knjizi je prikazan politički rad jednog od značajnijih srpskih političara sa Kosova i Metohije, Tomislava Sekulića, koji je u drugoj polovini 20-og veka bio svedok turbulentnih zbivanja na Kosovu i Metohiji. Knjiga sadrži obilje faktografije i autentičnih dokumenata i zapisa, novinarskih tekstova.

Pored obimnog predgovora, ovo delo sadrži i malu monografiju o životopisu Tomislava Sekulića, tadašnjem političkom stanju na Kosovu i Metohiji, kao i kretanjima na političkoj i državnoj sceni Srbije, kroz vizuru i na osnovu dragocene građe iz lične arhive ovog političara. U novoj knjizi dr Stojana Sekulića u okviru „Gračaničke triologije“ objavljena su i svedočenja vodećih srpskih novinara o misiji i viziji Tomislava Sekulića koji je tražio politička rešenja kako bi sprečio egzodus srpskog naroda sa kosovsko-metohijskih prostora. Radi se o sećanjima istaknutih kosmetskih novinara Dragana Damjanovića, Milivoja Mihajlovića, Miloša Antića, Zejnela Zejnelija i Stojana Jovanovića.

Podele Srba velika nesreća

Goste je prvo pozdravio o. Trajan Kojić, starešina crkve Sv Marko. O ovoj knjizi i Tomislavu Sekuliću, pored priređivača, poznatog i vrsnog hirurga iz Gračanice prof. dr Stojana Sekulića, govorili su profesor dr Miloš Đorđević i Ratko Popović. Program je vodila dr Andrijana Milankov. Ovo je treća knjiga dr Stojana Sekulića njegove “Gračaničke trilogije”, koja obuhvata i dela: Gračanica – istorijsko dokumantarni osvrt sa genealogijom porodice, 2015. godine i Gračanički srez 20. i 21. vek, 2019. godine.

U junu ove godine NI kuća “Eliksir plus” iz Novog Sada i Ruska akademija prirodnih nauka i Balkanskog Naučnog centra, izdale su knjigu „Kosovska hronika Tomislava Sekulića“. Sve tri knjige se sadržajem prožimaju i čine jedinstveno delo o životu i radu kao i o političkim prilikama na Kosovu i Metohiji. Knjiga „Kosovska hronika Tomislava Sekulića“ sastoji se iz četiri dela. Prvi je predgovor autora, drugi deo je treće izdanje knjige Tomislava Sekulića Seobe kao sudbina, a treći deo čine intervjui, dokumenta i originalni rukopisi. U četvrtom delu priređivač je obuhvatio fotografije i neobjavljena dokumenta o delovanju Tomislava Sekulića.

Na svečanoj promociji je, između ostalog, rečeno da je političar Tomislav Sekulić vodio bitku za zaustavljanje iseljavanja Srba sa Kosova i Metohije i da je o tom procesu kao i o podelama među Srbima kao velikoj srpskoj nesreći govorio: – Prva grupa su oni Srbi i Crnogorci koji su se iselili, a sada dolaze da zauzmu čelne pozicije na Kosmetu… Druga grupa su oni koji čekaju poziciju u Beogradu… i trećoj grupi pripadaju karijeristi koji pošto-poto gledaju da sačuvaju pozicije. Za njih jednostavno ne postoji problem iseljavanja. O tome javno nikada ne govore. Oni su jednostavno ušli u “ključ bubanj” i nema te sile koja bi ih naterala da iz njega izađu. Naš narod još nije svestan u kakvoj se situaciji našao. Niko mu otvoreno ne kaže šta ga sutra čeka. Euforija i odbranaštvo su na delu, umesto ozbiljan i osmišljen rad. Kada se otreznimo, za sve će biti kasno. Možda takvoj atmosferi kumuje negativna kadrovska selekcija koja je poslednjih godina izbila u prvi plan i danas besomučno čini sve da bi se održala na pozicijama, jer za razne nesposobne poslušnike, bezobzirne jurišnike i šićardžije nikada boljeg vremena neće biti. Iluzorno je verovati i zanositi se time da će nas oni koji su nas doveli u ovu situaciju i izvući, govorio je Tomislav Sekulić.

Prekid sa Albancima velika greška

Priređivač knjige, hirurg dr Stojan Sekulić, ima slične stav ove kao i njegov stric o čijem je delovanju priredio ovu knjigu.

– Bezumno je misliti i zanositi se time da su Srbi, starosedeoci, dovoljni sami sebi na Kosovu i Metohiji i da mogu opstati, ili bilo šta uraditi bez svoje Srbije, Crne Gore, Vojvodine i svoje braće širom Jugoslavije, ali je, isto tako, politički plitko zanemarivati i taj naš element koji je vekovima čuvao nacionalni obraz i Kosovo i Metohiju kao prvi prag ondašnje i današnje Srbije, govorio je Sekulić. Profesor književnosti dr Miloš Đorđević je, pored ostalog, napomenuo da je Tomislav Sekulić posmatrao srpsko-albanske odnose sa obe strane kao “stalaktite i stalagmite” kako se izrazio. Bila je zabluda da se sve može bez Albanaca i da je, zapravo, sve završeno. Taj potpuni prekid sa Albancima je velika greška Srbije, forsiranje nekoliko nesposobnih šićardžija samo je poslužilo izvrgavanju ruglu i Albanaca i Srba na Kosmetu, citirao je dr Đorđević Tomislva Sekulića.

Pesnik Ratko Popović je istakao značaj Tomislava Sekulića rekavši da je on mnogo toga učinio za Gračanicu u kojoj je rođen, da nikada nije mrzeo ni Albance, da je uvek bio za dijalog i da je imao iskrene prijatelje Dobricu Ćosića, Matiju Bećkovića i Desanku Maksimović. Priređivač knjige dr Stojan Sekulić je rekao da je knjigu pisao sa dosta emocija i da je o Kosovu nemoguće drugačije pisati.

Autor: Slavica Đukić