MANTRA IZ BOSNE

Burek sa sirom ili s mesom – jedna je od dosad (ne)rešenih dilema u BiH oko koje se „kolju“ komšije.

 

Evo jedne zanimljive analize (statusa sa Fejsbuka) na temu da li postoji burek sa sirom ili se podrazumeva da je svaki burek samo onaj s mesom.

burek s mesom

„Ne postoji BUREK sa sirom“ je natpis s kojim jedan veseli Bošnjak tlači ljude globalno. Umjesto da se svojim neznanjem hvali lokalno. U svojoj mahali.

Pa da ne ni bilo po onoj “čega se budala ponosi, toga se pametan stidi”, evo kratke upute za uporabu bureka.

Dakle, da se pri uporabi riječi “burek” radi isključivo o obliku jela a ne o vrsti punila pokazuje sljedeći primjer, kako se zovu tri najpopularnija bureka u Turskoj:

1. Burek od mesa: „kiymali börek“
2. Burek od sira: „peynirli börek“
3. Burek od krumpira: „patatesli börek“
Ako jako pažljivo čitate, gle čuda, možete primijetiti da se riječ “burek” pojavljuje neovisno o punjenju.
Dakle, nikakve sirnice, pozornice, krumpiruše, sponzoruše i djeveruše. Jednostavno: burek s…..
Ta mantra da je burek samo od mesa, pojavila se u Bosni ne tako davno, jer u cijeloj se Bosni kao i u ostatku burek prodaje u “burgdžinicama” – (zašto baš to ime???) odnosno kako se u Turskoj zovu – „börekci“.
Uostalom, u Turskoj se burek prodaje gotovo isključivo u „börekciju“, dok se u pekarnicama („ekmekci“) prodaje isključivo kruh, a slatko se prodaje u „pastane dükkani“.
Eto tako…
I za kraj…na turskom se savijanje kaže “bur” (otud i riječ “savijača”), a cijev se kaže “boru”.
A tek da Bošnjaci znaju da se burek već naveliko frkao na području današnje Makedonije (prvi zapisi o bureku potječu iz 1452. godine s područja Ohrida) dok u Bosni još nisu ni znali što je to…
Ili da pokrenemo novu temu zvanu ćevapi činjenicom da prije 1900. godine nije postojala ni jedna ćevabdžinica u Sarajevu, dočim se još 1860. godine miris ćevapa naveliko širio iz beogradske kafane “Tanasko Rajić” nazvanu prema srpskom junaku. Ćevape je pravio majstor Žika, vlasnik kafane, a rodom, naravno iz Leskovca.
Povijest je zajebana kad počneš brkat legende i činjenice. Al što možeš kad su legende koji put toliko slatke…
Alan Meniga FB profil