ZNACI PRETERIVANJA

Kada osoba pije previše vode, ćelije u mozgu počinju da otiču, a pritisak u lobanji se povećava. Ovo izaziva prve simptome intoksikacije vodom.

 

Tokom vrelih letnjih dana svi se trudimo da pijemo dovoljno vode, ali retko ko obraća pažnju na unos previše vode, što se ne preporučuje.

previše vode

Unos vode zavisi od toga gde živite ili od klimatskih uslova, godišnjeg doba, telesne težine, zdravlja, kao i od toga koliko ste aktivni.

Preporuke za dnevni unos tečnosti (uključujući vodu kao i druge tečnosti koje se unose sa hranom i drugim pićima) su 3 litra za muškarce i 2,2 litra za žene.

Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura vazduha, u vlažnim i toplim klimama potrebno je unositi dodatne količine vode. Potrebno je povećati unos vode tokom trudnoće i dojenja i kod nekih zdravstvenih stanja (groznica, dijareja, povraćanje). Započnite dan jutarnjom čašom vode (2 dcl) i pijte tokom dana. Čaša mlake vode ujutru podstiče varenje i pomaže pri jutarnjem pražnjenju creva.

Iako je retkost da se preteruje sa vodom za piće, to se može desiti sportistima, koji će se potruditi da piju dovoljno tečnosti kako bi mogli da daju bolje rezultate. Prema portalu “Healthline”, ljudi sa oboljenjem bubrega, jetre ili srca mogu imati veću verovatnoću da dožive prekomernu hidrataciju.

BioMind kapi protiv depresije

Kada osoba pije previše vode, ćelije u mozgu počinju da otiču, a pritisak u lobanji se povećava. Ovo izaziva prve simptome intoksikacije vodom, koji uključuju: glavobolju, mučninu i povraćanje.

Teški slučajevi intoksikacije vodom mogu izazvati ozbiljnije simptome, kao što su pospanost, slabost mišića ili grčevi, visok krvni pritisak, dvostruki vid, konfuzija i otežano disanje.

Jedan od znakova da pijete više od preporučene dnevne doze vode jeste mučnina, a može se javiti i povraćanje, konfuzija i dezorijentacija.

Ozbiljniji znakovi uključuju grčeve mišića ili osećaj slabosti mišića. Može doći do napada i gubitka svesti i u ovom slučaju je važno posavetovati se sa lekarima.

Izvor: B92.net