ZADOVOLJSTVO NA USTA ULAZI

Jednostavna strategija ishrane najvažnija je za osećaj blagostanja. Naučno je dokazano da tzv. srećna hrana podiže naše raspoloženje, energiju i umiruje teskobu i stres.

 

Namirnice sa liste pod naslovom „srećna hrana“ podstiču sreću. Jedna od sedam neuronaučnih tajni sreće jeste uživanje u pravoj hrani i pićima, zbog kojih ćete se osećati bolje, ne samo u ovom trenutku, već i dugoročno.

srećna hrana

Određena „srećna hrana“ naučno je dokazano – podiže raspoloženje, podiže energiju i smiruje teskobu i stres. Takođe, postoji i „tužna hrana“ koju treba izbegavati – ona koja kvari raspoloženje, oduzima energiju i povećava napetost, objašnjava naučnik i psihijatar Danijel Amen.

Birajte hranu koja vas čini srećnima – sada i kasnije. Prava srećna hrana je ona zbog koje se trenutno osećate dobro, ali ona i dugoročno poboljšava vaše raspoloženje, energiju i fizičku dobrobit.

Razmislite o uobičajenim utešnim namirnicama poput pice, sladoleda ili čipsa – one vam mogu dati trenutni brzi podsticaj, ali će vam kasnije oduzeti osećaj zadovoljstva. Uopšteno, to su namirnice niskog kvaliteta koje su naučno dizajnirane da imaju tako dobar ukus da podstiču „osećaj blaženstva“ u mozgu i oslobađanje nekih neurohemikalija sreće – kao što je dopamin – što uzrokuje zavisnost o njima.

Standardna američka ishrana prepuna je hrane koja obiluje nezdravim sastojcima i veštačkim hemikalijama koje su štetne za mentalno, emocionalno i fizičko blagostanje. Sve veći broj istraživanja pokazuje da takva vrsta ishrane povećava rizik od depresije, pojavu anksioznih poremećaja, ADHD-a (hiperaktivnost i poremećaj pažnje) i demencije, kao i dijabetesa, hipertenzije, bolesti srca i ostalih stanja.

“Kao psihijatar koji se susreo s desetinama hiljada pacijenata tokom više od 30 godina, mogu vam reći da vam bilo koji od tih problema krade radost života”, ističe Amen.

BioLiver kapi za jetru

Srećna hrana

Namirnice koje vas usrećuju sada, ali i kasnije, uključuju:

– Organsko šareno voće i povrće, posebno bobičasto voće i lisnato zelje

– Održivo uzgojena riba i meso

– Orašasti plodovi i semenke

– Zdrava ulja

– Jaja

– Čisti proteinski praškovi (bez šećera, na biljnoj bazi)

– Tamna čokolada

– Neprerađena hrana

– Organska hrana

– Namirnice s niskim glikemijskim indeksom (ne povećavaju šećer u krvi)

– Hrana bogata vlaknima

Tužna hrana

“Ja to nazivam oružjem za masovno uništenje, jer uništava zdravlje populacije, a mi izvozimo te obrasce hrane širom sveta. Ovo su namirnice koje vas trenutno čine srećnima, ali zbog kojih se kasnije osećate loše, umorno, teskobno ili pod stresom”, upozorava Danijel.

Ova hrana uključuje sledeće namirnice:

– Visoko obrađena hrana

– Hrana tretirana pesticidima

– Namirnice s visokim glikemijskim indeksom (povećavaju šećer u krvi)

– Niska količina vlakana

– Veštački obojene i zaslađene namirnice

– Hrana tretirana hormonima i antibioticima

– Hrana u plastičnim posudama

Izvor: N1