PORUKA POKOLENJIMA

Poznati britanski filozof i društveni kritičar Bertrand Rasel imao je svojevremeno poruku novim generacijama.

 

Bertrand Rasel, poznati britanski filozof i društveni kritičar, 1959. godine je gostujući na BBC-u u emisiji Face-to-Face upitan šta bi o životu i stvarima koje je naučio želeo da poruči generacijama koje će živeti za hiljadu godina.

Tada je kazao sledeće:

„Želeo bih reći dve stvari, jednu intelektualnu i jednu moralnu:

Intelektualna stvar koju bih im želeo reći je ovo: Kada proučavate bilo koju materiju ili razmatrate bilo koju filozofiju, pitajte se samo šta su činjenice, a šta je istina koju te činjenice potvrđuju. Nikada nemojte dopustiti da vas omete niti ono u šta želite verovati, niti ono za šta mislite da bi imalo blagotvorne učinke po društvo ako bi se u tu stvar verovalo, već gledajte samo i isključivo ono što su činjenice. To je intelektualna stvar koju bih želeo reći.

Moralna stvar koju bih im želeo reći vrlo je jednostavna: ljubav je mudra, mržnja je glupa. U ovom svetu, koji je sve čvršće povezan, moramo naučiti da tolerišemo jedni druge. Moramo naučiti podnijeti činjenicu da neki ljudi govore stvari koje nam se ne sviđaju. Samo tako možemo živjeti zajedno, a ako želimo živjeti zajedno, a ne umirati zajedno, moramo se naučiti jednoj vrsti dobročinstva i tolerancije koji su apsolutno vitalni za nastavak ljudskog života na ovoj planeti.“