VRAĆANJE ORGANIZMA U BALANS

Boven tehnika je nastala 50-tih godina prošlog veka u Australiji, a onda i van njenih granica. U Srbiju je došla 2009.

 

Tokom niza godina, kroz iskustvo terapeuta, Boven tehnika je evoluirala u više pravaca, ali je zadržala osnove koje je postavio njen osnivač.

boven

Boven (Bowen) tehnika je manuelna terapija, a radi se na određenim tačkama na telu, posebnim tzv. Boven pokretima, objašnjava dr Danijela Marić Pavlović. Tim pokretima, dodaje ona, “ništa ne pomeramo, ne gnječimo, ne masiramo već dajemo informaciju telu”.

“Boven terapija je veoma prijatna, radi se preko lagane odeće i najčešće u ležećem položaju, a po potrebi se može raditi i u sedećem i u stojećem položaju. Boven tretmani se izvode na sedam dana jer želimo da damo telu vremena da obradi sve informacije koje smo mu zadali na tretmanu”, navodi dr Marić Pavlović.

Kad je nastala?

Boven tehnika je nastala 50-tih godina prošlog veka u Australiji i njen začetnik je Tom Boven (Thomas Bowen). Posle njegove smrti, osamdesetih godina, malobrojni učenici su počeli da šire tehniku, prvo u Australiji, a onda i van njenih granica. U Srbiju je došla 2009. godine.

Tokom niza godina, kroz iskustvo terapeuta, Boven tehnika je evoluirala u više pravaca, ali je zadržala osnove koje je postavio njen osnivač.

“Sada smo došli do nivoa gde možemo da ponudimo ljudima sa naših prostora potpuno novi nivo edukacije ove terapije. Zainteresovani će imati prilike od septembra 2022. godine da pohađaju seminare potpuno unapređene Boven tehnike”, navodi dr Marić Pavlović.

Kome je namenjena?

Doktorka navodi da se Boven terapijom u stvari pokreće organizam da se vrati u balans.

“Boven pokreti deluju na autonomni nervni sistem, koji nije pod našom voljom, a odgovoran je za razne funkcije u telu i na taj način stvaraju uslove da se telo pokrene. Prvo na šta utiču Boven pokreti preko autonomnog nervnog sistema je opšta relaksacija na fizičkom, mentalnom i emotivnom nivou. Zbog toga je Boven prava holistička terapija”, ocenjuje ona.

Prema njenim rečima, zbog potpune neagresivnosti, jer ovi pokreti pokreću telo, a telo nikada neće ići protiv sebe, Boven terapija se može raditi svima – od tek rođenih beba, preko dece, odraslih, starih ljudi, kao i osoba u različitim stanjima i bolestima.

“Postoji veoma mali broj kontraindikacija i one se odnose na samo pojedine procedure u pojedinim stanjima. Takođe, Boven terapiju veoma uspešno koriste osobe na stresnim pozicijama i poslovima, kao i sportisti, bilo da je reč o povredama ili prevenciji, što u stvari daje najbolji efekat”, kaže dr Marić Pavlović.

Šta se sve može lečiti?

Broj indikacija koje možemo tretirati ovom terapijom je gotovo neograničen, ističe dr Marić Pavlović.

“Sve što može da se vrati u balans, telo će vratiti u neko svoje vreme i na svoj način. Boven terapijom se uspešno mogu tretirati koštano-mišićni problemi i akutni i hronični, razne povrede, problemi sa digestivnim traktom, bubrezima, respiratorne infekcije i gornjih i donjih puteva, naročito se postižu dobri rezultati kod akutnih stanja. Glavobolje, hormonalni poremećaji, kao asistencija kod prirodnog i veštačkog začeća”, navodi ona.

Dodaje da veliki benefit postoji i kod oslobađanja od stresa, pa s tim u vezi, oslobađanja od težine u grudima, osećaja kamena u želucu ili knedle u grlu i sl.

Prema njenom mišljenju, najidealnije je raditi Boven terapiju preventivno, “s vremena na vreme, kada je telo van balansa, ali još nije došlo u neko stanje ili bolest”.

Odnos sa konvencionalnom medicinom

Dr Marić Pavlović tvrdi da je Boven terapija potpuno komplementarna klasičnoj medicini.

“Dijagnostičke metode klasične medicine nam pomažu da dođemo do srži problema i da možemo bolje da usmerimo Boven terapiju. Ipak, nekada kada se i ne zna pravi uzrok bolesti ili stanja, Boven terapija pomogne jer pokreće telo, a ono najbolje zna kako da se vrati u balans tj. zdravo stanje”, kaže ona.

Ona dodaje da se Boven i konvencionalna medicina dopunjuju i da lekovi koje pacijentima prepiše lekar nisu kontraindikovani – “naprotiv, ovom terapijom se pospešuje i ubrzava njihovo dejstvo”.

Kako terapija deluje?

“Kao što sam već spomenula, Boven terapija pokreće organizam da se vrati u balans, bez obzira na problem. Preko autonomnog nervnog sistema na koji utičemo Boven pokretima, uklanjamo blokade zbog kojih telo ne može da pokrene mehanizme samoizlečenja koje već poseduje”, navodi dr Marić Pavlović.

Kad pokrenemo telo, dodaje, ono će u neko svoje vreme i na svoj način i koliko može u odnosu na stanje, rešiti problem.

“Svako je telo za sebe i svako različito reaguje. Ne postoje dve osobe koje imaju isti put izlečenja jer će to zavisiti od mnogo faktora. Pored fizičkih manifestacija, zavisiće od mentalnog i emotivnog stanja, kao i od blokada i programa koje smo kreirali”, navodi ona.

Zbog svega toga, kaže dr Marić Pavlović, Boven terapija je učinkovita jer daje mogućnost individualnog pristupa, a tvrdi da je bezbedna i neinvazivna.

Govoreći o iskustvima u radu, dr Marić Pavlović kaže da je tokom više od 10 godina imala pacijente sa raznim ukočenjima i bolovima u koštano mišićnom sistemu, pacijente sa raznim povredama, problemima sa varenjem, alergijama, glavoboljama, razne etiologije, upalama sinusa i raznim virusnim i bakterijskim infekcijama, problemima sa horminima, štitnom žlezdom, parove koji ne mogu da imaju decu, bebe čim se rode i decu svih uzrasta, trudnice, sportiste…

“Stvarno veliki dijapazon različitih indikacija i različitih ljudi. Takođe, moram da kažem da sam imala nekoliko slučajeva kada klasična medicina nije mogla da reši problem. Ono što povezuje skoro sve pacijente je da iza svakog stanja i bolesti postoji neka emotivno-mentalna pozadina. Boven je terapija koja deluje holistički tj. na sva tri nivoa i na taj način dovodi do izlečenja”, zaključuje dr Danijela Marić Pavlović.

Izvor: N1