NOVA ATRAKCIJA

Gigantska platforma za traženje smeštaja Airbnb uvela je kategoriju vinograda u opciju za pretrage na sajtu. Na raspolaganju je čak 120.000 objekata širom planete.

 

Turistička platforma Airbnb lansirala je novu kategoriju smeštaja: širokom dijapazonu ponude, od farmi do stanova u urbanim centrima, sada su se pridružili i vinogradi.

airbnb

Ova odluka turističkog giganta jasan je signal vitalnosti enoturizma, a trenutno brojno stanje iznosi neverovatnih 120.000 vinograda širom sveta koji nude opciju boravka preko ove popularne platforme.

Podrazumeva se da su se vinogradi i ranije nalazili u ponudi Airbnb, samo bez posebne kategorije koja umnogome olakšava pretragu raspoloživih kapaciteta. Kompanija je objavila da je prošle godine prosečno vinogradarsko gazdinstvo sa smeštajem zaradilo tokom prošle godine oko 10.000 evra od gostiju u smeštaju, što pokazuje da šansu na ovom delu tržišta imaju i male vinske kuće sa ograničenim kapacitetima.

Analiza koju je sproveo Airbnb pokazala je da su posete vinogradima, kao i drugim jedinstvenim sadržajima kao što su istorijske kuće i kuće na drvetu, porasle u 2021. godini za jednu petinu u odnosu na 2019, a trend rasta se nastavlja, naročito nakon izlaska iz glavnog talasa pandemije virusa kovid-19.

Kada su u pitanju destinacije, vinoljupci-nomadi sada mogu da biraju između britanskih vinograda koji postaju sve popularniji među turistima, francuskih, portugalskh, hrvatskih, argentinskih…Vlasnici ovih imanja takmiče se u inovativnosti i kvalitetu ponude, od ekološki održivog smeštaja do izvanrednih degustacija i uparivanja sa hranom lokalnog porekla. Koliko smo uspeli da vidimo, nijedna vinarija u Srbiji još uvek se ne nalazi u ovoj kategoriji na sajtu Airbnb.

Izvor: Vinoifino.rs