NAĐITE SE SAMI SEBI

Masaža peškirom može da vam pomogne da opustite ukočen vrat i zategnute mišiće vrata, pa povratite čitavu njegovu pokretljivost.

 

Ako ste ikada osetili ukočen vrat i oštar bol u njemu, znate kakav je to osećaj – jednog trenutka ste dobro, sledećeg prebrojavate zvezde i ne možete da pomerite glavu…

ukočen vrat

Čini se da vas ništa ne može spasiti od ukočenog i bolnog vrata osim dobre masaže i dali biste sve na svetu da je dobije? Ako u vašoj blizini nema nikoga ko bi vam pružio ovo olakšanje, nemojte se uznemiravati – to možete učiniti sami. Najbolji deo svega je što će vam biti potrebne samo ruke i peškir.

Masaža peškirom može da vam pomogne da opustite zategnute mišiće vrata i vratite njegovu pokretljivost. U isto vreme, peškir je mekan i neće vam dozvoliti da previše pritiskate na vrat i da ga dodatno povredite.

Još jedna prednost peškira je to što može da bude topao – ako je zagrejan, to povećava protok krvi, što pozitivno utiče na vaš vrat, ali i donji deo leđa (pogledajte tekst sa strane). Obično je dodatna toplota dobra za ove oblasti, ali ako vaše telo otiče, preporučljivo je da koristite led. Kada stavite peškir na vrat i ramena, to olakšava stegnute mišiće – tako da ćete se osećati manje napeto, piše Brajtsajd.

Kako se masirati?

Stavite peškir iza vrata. Desnom rukom uzmite levi kraj peškira i povucite ga duž grudi. Levom rukom uzmite desni kraj peškira i povucite ga gore i levo duž čela tako da vam se glava okrene ulevo prateći peškir kao što je prikazano na slici. Napravite nekoliko pokreta, okrenite glavu ulevo i otpustite pritisak. Ponovite na drugoj strani. Uverite se da ne vučete peškir previše snažno i da ne pravite nagle pokrete.

Možete probati i drugi način. Stavite peškir iza vrata. Povucite peškir napred sa obe ruke, lagano pritiskajući vrat. Polako okrenite glavu ulevo i zadržite ovu poziciju nekoliko sekundi. Polako okrenite glavu udesno i zadržite ovu poziciju nekoliko sekundi.

Uverite se da ne vučete peškir previše snažno i da ne pravite nagle pokrete, a za dodatna pojašnjenja pogledajte video.

Izvor: Informer.rs