OZBILJNO SKRAĆENJE

Zagađenje vazduha je zanemareno kao problem javnog zdravlja, a sredstva za rešavanje ovog problema i dalje su neadekvatna.

 

Hronično zagađenje vazduha skraćuje prosečni životni vek u svetu za više od dve godine po osobi, pokazala je studija objavljena ove nedelje, što je uticaj koji je uporediv sa pušenjem i daleko gori od HIV/AIDS-a ili terorizma.

zagađenje vazduha

Više od 97 odsto globalne populacije živi u oblastima u kojima zagađenje vazduha prelazi preporučene nivoe, naveo je Institut za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu (EPIC) u svom najnovijem indeksu kvaliteta vazduha, koji je koristio satelitske podatke za merenje nivoa PM2,5, opasnih plutajuće čestice koje oštećuju pluća.

Rečeno je da ako se globalni nivoi PM2,5 smanje na pet mikrograma po kubnom metru koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO), prosečan životni vek bi se povećao u proseku za 2,2 godine.

Zagađenje vazduha je zanemareno kao problem javnog zdravlja, a sredstva za rešavanje ovog problema i dalje su neadekvatna, upozorava se u studiji.

„Sada kada se naše razumevanje uticaja zagađenja poboljšalo, postoji jači razlog da vlade to postave kao prioritetno pitanje politike“, rekla je Hrista Hasenkopf, direktorka EPIC Indeksa kvaliteta vazduha.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Procenjuje se da stanovnici Južne Azije gube pet godina života kao rezultat smoga, navodi se u studiji, a Indija čini oko 44 odsto svetskog povećanja zagađenja vazduha od 2013. godine.

Stanovnici Kine bi mogli da žive u proseku 2,6 godina duže ako se dostignu standardi SZO, iako se očekivani životni vek popravio za oko dve godine od 2013, kada je zemlja započela „rat protiv zagađenja“ koji je smanjio prisustvo PM2,5 čestica u vazduhu za oko 40 odsto.

EPIC proračuni su zasnovani na prethodnoj studiji koja je pokazala da bi kontinuirano izlaganje dodatnih 10 mikrograma po kubnom metru PM2,5 čestica smanjilo očekivani životni vek za skoro godinu dana.

Nijedna zemlja nije uspela da ispuni standard SZO od pet mikrograma 2021. godine, prema istraživanju podataka o zagađenju objavljenom ranije ove godine.

Izvor: N1