PRAVILO SVADBENOG BONTONA

Stručnjaci su objasnili zašto ne treba da nosite belu boju na tuđem venčanju. Evo koji su razlozi, a koje alternative…

 

Uveliko je u toku sezona venčanja. Od trenutka kada dobijete pozivnicu pa do samog dana svadbe, u glavi vam se vrti misao kako da se savršeno obučete, a da pritom ne izgledate isto kao i ostali. Jedno je od najpoznatijih pravila svadbenog bontona glasi da gosti na tuđem venčanju ne treba da nose belo.

na tuđem venčanju

Vremena se menjaju i nekako se čini da ustaljena pravila više nisu toliko bitna, pa su se neke od najpoznatijih i najdmodernijih žena sveta odvažile da na venčanjima svojih prijatelja i rođaka ponesu belu boju, poput Bijonse ili Kejt Midlton.

Ljudi koji se bave organizacijom venčanja napominju da bi gosti trebalo da poštuju mladine i mladoženjine želje, kako bi njihov najsvečaniji dan protekao u najboljem redu.

Međutim, kada je onda poželjno nositi belu odeću na tuđem venčanju i da li to na neki način remeti mladu?

Jedini put kada je prihvatljivo nositi belo na tuđem venčanju jeste samo onda kada je mlada to posebno zahtevala, smatraju stručnjaci.

„Dok mnoge tradicije vezane za venčanja polako nestaju, ne nositi belo kao gost na venčanju će uvek ostati“, istakla je Kejti, organizatorka događaja.

„Najvažniji prioritet tokom ovog svečanog dana jeste da se mlada oseća posebno. Neumesno je i ružno da se pojavite u istoj boji kao i mlada i na taj način da joj ‘ukradete’ pažnju“, objasnila je ona.

Suština je da bela boja omogućava mladi da se istakne među gostima. Dozvoljeno je obući se u ovu boju, isključivo ukoliko buduću bračni par to naznači u pozivnici, u suprotnom ćete biti apsolutno nepristojni.

Da li postoje izuzeci?

Nema izuzetaka, ni kada je u pitanju mladina majka, sestra ili svekrva objašnjavaju stručnjaci. Neke mlade biraju bele haljine za svoje deveruše i pratilje i to jedini put kada je skroz prihvatljivo videti nekog drugog da nosi belu boju.

Koje boje treba još izbegavati?

Saveti stručnjaka su da bi trebalo da izbegavate bilo koju svetliju boju nalik beloj, poput bež, prljavo bele ili šampanj krem nijanse. Ako želite kombinaciju u nekoj svetlijoj boju, odlučite se bolje za neku pastelnu – roze, plavu ili žutu. Čak i tamnocrvena ili svetlo siva je odlična alternativa beloj ili kremastoj.

Ukoliko se na pozivnici pominje kodeks oblačenja, stručnjaci savetovaju da se držite nenametljive odeće i da izbegavate bilo koju boju koja je bliska beloj. Možete da se igrate sa nijansama i da napravite neku zanimljivu kombinaciju – na taj način bićete posebni, a nećete se zameriti mladencima.

Izvor: Mondo