MALE PROMENE DO VELIKOG CILJA

Hrana koju jedete, doba dana u kom jedete i količine koje unosite mogu da pomognu kontroli vašeg šećera u krvi.

 

Hrana koju jedete, doba dana u kom jedete i količine koje unosite mogu da pomognu kontroli vašeg šećera u krvi.

kontroli šećera

Važno je pripaziti na njegove vrednosti jer ako su povišene, može doći do hiperglikemije koja za sobom povlači niz ozbiljnih hroničnih stanja, poput bolesti srca, oštećenja bubrega i oštećenja nerava.

Iako genetika može da ima veliki uticaj na šećer u krvi, izbor hrane takođe može da utiče u velikoj meri. Srećom, postoje mnoge navike koje mogu da pomognu u održavanju šećera u krvi u granicama normale, ali najbolja prehrambena navika za snižavanje šećera u krvi je smanjenje unosa rafinisanog šećera iz hrane i pića.

Znamo da konzumiranje manje slatkiša za neke može da bude težak zadatak, ali vredi probati sa unošenjem malih promena, za početak, koje dovode do velikog napretka i dobrobiti za celokupno zdravlje u kasnijem periodu.

Govorimo o dodatom šećeru, ali ne i o svim izvorima šećera

Važno je razlikovati vrste šećera koje se obično nalaze u hrani i piću. Dodati šećer, vrsta koja najgore deluje na nivo šećera u krvi i pojavu brojnih zdravstvenih problema, upravo je jedan od glavnih sastojaka sokova, gotovih kofeinskih napitaka, slatkiša, peciva, žitarica i brojnih prerađenih namirnica. Ovaj oblik šećera nema nutritivnu vrednost osim što nas puni kalorijama.

Drugi oblici šećera, poput onog koji se prirodno nalazi u voću, ne izazivaju isti efekat na šećer u krvi kao dodati šećer i dolaze zajedno s mnogim vitaminima i mineralima u hrani u kojoj se nalazi. Zbog toga unos voća uopšteno ne mora da bude praćen u velikoj meri kada je u pitanju upravljanje šećerom u krvi.

BioLiver kapi za jetru

Kako smanjiti unos dodatog šećera?

Smanjenje unosa šećera možda deluje teško, ali ohrabrujte se mišlju da vas svako smanjenje potrošnje šećera može približiti cilju poboljšanja nivoa šećera u krvi. Važno je da unesete promene koje su održive.

Prehrambene navike za poboljšanje regulacije šećera u krvi

Osim što jedete manje količine dodatog šećera svaki dan, postoje i druge prehrambene navike koje mogu da naprave razliku.

Vežbajte nekoliko puta nedeljno kako biste poboljšali otpornost na insulin i povećali potrošnju ugljenih hidrata.

Jedite više vlaknaste hrane koja će usporiti oslobađanje šećera u krvotok i povećati osećaj sitosti.

Uparite proteine i masti zajedno sa izvorima ugljenih hidrata kako biste poboljšali sitost i postigli ujednačenije nivoe šećera u krvi. Na primer, umesto konzumiranja pahuljica s mlekom, kombinujte ih sa jogurtom i orašastim plodovima.

Održavajte dobru kontrolu porcija što će rezultirati i konzumiranjem malih količina slatkiša i zadržavanje kontrole nad ukupnim dodatim šećerima koje ste uneli.

Izvor: Index.hr