REGULISANJE HIPERTENZIJE

Ako imate visok krvni pritisak, vaša ishrana ima značajnu ulogu u kontroli ovog zdravstvenog problema, pa i jedna banana može da ga reši.

 

Mnoge namirnice treba izbegavati kada je visok krvni pritisak u pitanju, dok se neke druge preporučuju – među njima je i banana.

krvni pritisak banana

Prema dr Britani Dan, najbolje voće za snižavanje krvnog pritiska je banana. Postoji nekoliko razloga zašto su banane odlična užina za stabilan krvni pritisak. Za početak, bogate su kalijumom. Kalijum smanjuje efekte natrijuma na telo.

Dr Dan navodi da zbog toga namirnice koje su bogate kalijumom, poput banana, mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Ako pojedete malu bananu, možete dobiti oko 422 miligrama kalijuma, što je oko devet odsto preporučenog unosa.

BioCapillary oglas 900 px

Žuto voće je takođe odlično za balansiranje tečnosti i elektrolita u vašem telu.

„Pomaže telu da održi volumen krvi i tečnosti – što dalje pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska“, objašnjava Dan.

Banane sadrže skoro 10 odsto vaših dnevnih potreba za kalijumom i magnezijumom, koji su esencijalni minerali koji stvaraju elektrolite. Zato je odlična i posle treninga, da se osećate manje umorno.

Izvor: Zadovoljna.rs