„GRAD NADE“

Američki lekari obavestili su javnost da je čovek koji živi sa HIV virusom od osamdesetih godina prošlog veka izlečen. Ovo je četvrti takav poznati slučaj.

 

Pacijent star 66 godina podvrgnut je transplantaciji koštane srži za lečenje leukemije od donatora koji je prirodno otporan na virus. Čovek, koji ne želi da bude identifikovan, prestao je da uzima lekove za HIV i sada je izlečen od ovog virusa.

izlečen hiv

On je rekao da je izuzetno zahvalan što virus više nije u njegovom telu, prenosi Bi-Bi-Si. Čovek je poznat kao pacijent „Grad nade“, po bolnici u kojoj se lečio u Duarteu u Kaliforniji.

„Kada mi je dijagnostikovan HIV, mislio sam da je to smrtna kazna“

Virus ljudske imunodeficijencije (HIV) oštećuje imuni sistem tela. Ovo može dovesti do AIDS-a (sindroma stečene imunodeficijencije), a telo se bori protiv infekcije.

„Kada mi je 1988. dijagnostikovan HIV, kao i mnogima, mislio sam da je to smrtna kazna. Nikad nisam mislio da ću doživeti dan kada više neću imati HIV“, rekao je izlečeni čovek.

BioImunitet kapi za imunitet

Međutim, terapiju nije dobio zbog HIV-a, već zato što je u 63. godini oboleo od leukemije. Medicinski tim koji ga je lečio odlučio je da mu je potrebna transplantacija koštane srži da bi se zamenila njegova krvna zrnca. Igrom slučaja, donor je bio otporan na HIV.

Virus ulazi u bela krvna zrnca našeg tela koristeći mikroskopska vrata – protein koji se zove CCR5. Međutim, neki ljudi, uključujući i donatora, imaju CCR5 mutacije koje sprečavaju HIV.

Prva osoba izlečena od HIV-a bio je Timoti Rej Braun, poznatiji kao „Berlinski pacijent“. Izlečen je 2011. godine.

Izvor: Index.hr