ZDRAVSTVENA PREVENTIVA

Muški biciklisti trebalo bi da ustaju na svoje pedale svakih 10 minuta tokom vožnje kako bi sprečili povrede genitalija ili dugoročne nuspojave.

 

Za muškarce koji voze bicikl postoji rizik koji kaciga i štitnici ne mogu da umanje. Naime, struktura sedišta bicikla može delovati štetno na muške reproduktivne organe, što u teoriji može dovesti i do erektilne disfunkcije i oštećenja nerava, prema naučnom pregledu objavljenom u časopisu Sports Medicine.

muški biciklisti

Istraživači u Poljskoj prikupili su i pregledali 22 nedavne studije o bolu i povredama uzrokovanim biciklističkim sedištima i naveli najbolja rešenja za sprečavanje ovih problema, a jedno od njih je sedište „bez nosa“, tj. ono koje ne bi imalo uski dio koji se nalazi ispod genitalija, da bi se tako smanjio pritisak.

Naučnici takođe sugerišu da bi muški biciklisti trebalo da ustaju na svoje pedale svakih 10 minuta tokom vožnje kako bi sprečili povrede ili dugoročne nuspojave koje bi mogle da utiču na njihovu sposobnost da imaju polne odnose i ostanu plodni.

Sedište bez nosa

Istraživači upozoravaju da sedišta bez nosa zahtevaju nešto prakse i navikavanja, jer mogu da učine vožnju manje stabilnom. Ali ako muškarci uspeju da se naviknu na takvo sedište, taj stil može da poboljša protok krvi u genitalije u poređenju sa drugim sedištima.

Studija je zaključila: „Trenutni dokazi pravdaju korišćenje sedišta bez nosa kao sredstva za smanjenje negativnog uticaja vožnje bicikla na protok krvi i kiseonika prema penisu. Stajanje na pedalama svakih deset minuta može biti učinkovita i potencijalno široko primenjiva strategija.“

„Mnogi se muškarci bore s nelagodom dok voze bicikl, a postoji zabrinutost da to može dovesti do nekih problema“, rekao je glavni autor studije Kamil Litvinovic za Daily Mail, pa dodao:

„Međutim, takođe postoje čvrsti dokazi da je sedelački način života povezan s erektilnom disfunkcijom pa bi biciklizam kao oblik aktivnosti mogao smanjiti taj rizik.“

Prethodno istraživanje je pokazalo da konvencionalna biciklistička sedišta mogu vršiti pritisak na osetljive nervne završetke u području međunožja i kod muškaraca i kod žena, što bi na kraju moglo da uzrokuje oštećenje i utrnulost pri ponovljenim vožnjama. Jedna takva studija pokazala je da 91 odsto muških biciklista nakon vožnje oseća utrnulost oko intimnih delova tela.

Međutim, nalazi povezani s erektilnom disfunkcijom ili neplodnošću mešoviti su i ograničeni, budući da je jedna studija objavljena u magazinu Journal of Urology 2018. pokazala da je seksualno zdravlje i zdravlje urinarnog trakta biciklista uporedivo s onim kod trkača i plivača.

Izvor: Index.hr