SRPSKA MATA HARI

Poslednja klapa filma i serije „Vera“ u produkciji RTS-a i Filmskog centra Srbije o našoj Mata Hari koja je govorila šest jezika, pala je u školi „Nikola Tesla“ u Beogradu.

 

Debitantski film „Vera“ Nedeljka Kovačića i koscenariste Kristine Đuković inspirisan je životom mlade žene, Vere Pešić, koja je za vreme Drugog svetskog rata bila višestruki tajni agent.

vera

Srpska Mata Hari iz Sijarinske banje sa 19 godina uputila se iz Leskovca u prestonicu i ostvarila kao agent-saradnik vrha nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe. Informacije koje je brižljivo prikupljala prosleđivala je jugoslovenskoj obaveštajnoj službi.

„Imala sam veliku odgovornost zato što je Vera Pešić postojala. Nadam se da će gledaoci prepoznati u ovom dobrom scenariju, a nadam se uspešno snimljenom materijalu, duh tog vremena i njenog života“, kaže glumica Jovana Stojiljković.

„Ono što me je najviše privuklo u priči o Veri to je što je nepoznata priča kod nas, a izuzetno zanimljiva, izuzetno intrigrantna. Nismo imali prilike da vidimo čak ni u svetskoj produkciji puno priča o ženama špijunima u Drugom svetskom ratu, a u našoj produkciji praktično nijedan“, navodi scenarista i reditelj Nedeljko Kovačić.

Film Vera za 70 dana sniman je na brojnim lokacijama – u Beogradu i okolini, na Kosmaju, u Pančevu, okolini Topole. U školi „Nikola Tesla“ snimljena je scena kada Vera traži posao u novinama.

„Igram u ovoj seriji novinara jednog u turbulentnom vremenu. Svaki dan nosi neke nove vesti. Od životnih, ljudskih okolnosti, ratnih, do nekih tužnih priča“, kaže glumac Rade Nikolić.

„Igram Ankicu, Verinu drugaricu. Ankica je za razliku od Vere tako malo vickasta i sticajem nekih okolnosti ume dosta puta da uvuče sebe u neke nevolje“, otkriva glumica Milica Tomašević.

Filmska premijera očekuje se na jesen, dok će Verin bogat i uzbudljiv život gledaoci moći da vide u 10 epizoda istoimene serije 2023, na RTS-u.

Izvor: RTS