HORTOBAĐ PALAČINKE

Hortobađ je nacionalni park u Mađarskoj i po njemu se nazivaju palačinke koje predstavljaju poznati ukusni specijalitet od komšija sa severa.

hortobađ

Sadržaj:

pola pileta isečenog na parčad
4 palačinke
1 mala kašika origana
1 glavica crnog luka
pola male kašike rendanog muskatnog oraščića
1 kašika tucane paprike
1 paradajz
150 grama kajmaka
70 grama brašna
100 mililitara neutralne pavlake
1 zelena paprika
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Paradajz oljuštimo i isečemo na kocke. Parčad piletine posolimo. Papriku isečemo na kocke. Glavicu crnog luka sitno isečemo i pržimo u šerpi na zagrejanom ulju.

Kada luk omekša dodamo parčad piletine, isečenu papriku i paradajz. Zatim dodamo tucanu papriku, sipamo 800 mililitara vode, promešamo i poklopimo šerpu.

Posle 20-ak minuta kuvanja izvadimo parčad mesa iz šerpe. U preostalu sadržinu dodamo rendani muskatni oraščić, origano i brašno pomešano sa neutralnom pavlakom. Mešamo žicom za mućenje i dodamo kajmak.

Kada sos dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta. Parčadima piletine odstranimo kosti, meso sitno isečemo, stavimo u sud, dodamo dve kašike sosa i promešamo…

Fil nanesemo na svaku palačinku. Filovane palačinke uvijemo u rolate, isečemo na polovine i stepenasto serviramo na tanjir. Na tanjir nanesemo sos iz šerpe, pa dekorišemo listovima peršuna.

Prijatno!