NAPISALA VIŠE OD 200 PRILOGA

Predstavljajući se kao ekspertkinja u oblasti, jedna kineska domaćica je na Vikipediji godinama pisala u potpunosti izmišljene članke o alternativnoj istoriji srednjovekovne Rusije.

 

Pre svega nekoliko dana, sasvim slučajno, kineska domaćica i korisnica Vikipedije je razotkrivena, a sa njom i jedna od najvećih prevara u istoriji ove open-source platforme.

kineska domaćica

Čitajući Vikipedija članak o rudniku srebra u Kašinu kojeg su 1344. godine otkrili ruski seljaci, kineski romanopisac Jifan je primetio nešto fascinantno.

Kako se navodi u tom Vikipedija unosu, u rudniku je bilo angažovano više od 40 hiljada robova i oslobođenika, pružavši ogroman izvor bogatstva ruskoj kneževini Tver u 14. i 15. veku. U datom članku, sve je opisano do neverovatnih detalja — čak i geološki sastav tla, struktura rudnika, pa čak i proces prečišćavanja ruda.

Čitajući dugačke unose sa svim izvorima na Vikipediji, Jifan je pomislio da je na tragu izuzetno zanimljive teme i materijala za svoj novi roman. Međutim, ovaj kineski pisac uskoro dolazi do saznanja da je sve što je pročitao — potpuno izmišljena istorija sveta koji je konstruisala Viki korisnica pod nadimkom Džemao (Zhemao).

Na Vikipediji na kineskom jeziku, Džemao je napisala preko 200 članaka od kojih nijedan nije imao uporišta u stvarnosti. Džemao je, u svakom od svojih unosa, gradila svet potpune fikcije, koji je ostao nerazotkriven više od deceniju postojanja na Vikipediji.

Nakon konsultacija sa osobama ruskog porekla, Jifan je saznao da hiljade stranica ili verzija knjiga na koje se Džemao pozivala — zapravo ne postoje.

Ljudi sa kojima je Jifan verifikovao Viki unose o drevnim sukobima između slovenskih država, danas su jednoglasni — nijedna od referenci na koje se Džemao pozivala, ne mogu se pronaći u ruskim istorijskim zapisima.

„Svaki njen članak je bio toliko kvalitetan i bogat detaljima da su Viki članci na drugim jezicima, pa čak i na ruskom, bili sramotni u odnosu na njene“, napisao je Jifan na Zhihu, kineskoj verziji sajta Quora, na kom je prošlog meseca podelio svoje Vikipedija otkriće.

Razmera ove, do sada neviđene prevare na Vikipediji, izašla je na videlo nakon što je grupa urednika dobrovoljaca i drugih korisnika Vikipedije, pročešljala skoro 300 članaka koje je Džemao napisala u prethodnim godinama.

„Njen sadržaj je naizgled visokog kvaliteta, a svi unosi su međusobno povezani. Džemao je tako stvorila sistem koji je opstajao nezavisno od svega drugog, sam za sebe“, rekao je „veteran” kineske Vikipedije Džon Jip povodom ove neobične istrage. „Džemao je sama osmislila i izvela novi način podrivanja Vikipedije“, dodaje Jip.

Jedan od njenih najdužih članaka bio je dužine „Velikog Getsbija“.

Izvor: Original Magazin