MULJANJE ZARAD PROFITA

Kompanija Amazon podnela je tužbu protiv više od 10.000 osoba koji su bili angažovani kad je kupovina pozitivnih recenzija u pitanju.

 

Odličan primer toga kako kupovina pozitivnih recenzija ugrožava poverenje u prodavca je najpopularniji sajt za onlajn kupovinu na svetu – gigant Amazon.

kupovina recenzija

Prema informacijama koje prenosi portal TechRadar, kompanija Amazon podnela je tužbu protiv više od 10.000 osoba koje se sumnjiče da su postavljale pozitivne recenzije na profilima određenih prodavaca za novčanu nadoknadu.

Detalji problematičnih recenzija

Uzmimo kao primer ovaj scenario – kupili ste držač telefona za auto sa bežičnim punjačem zbog ocene od 5 zvezdica, srećni ga dočekali na vratima i otvorili. Izgleda lepo, OK je sve to, niste oduševljeni baš kvalitetom izrade ali dobro, kupili ste sa interneta, tešite se da je bitno da radi. Silazite do automobila, pravite krug po kraju, telefon je malo labav, punjenje baš nešto bre sporo ide šta mu je, ali radi, neka. Nakon par dana katastrofa, telefon vam je ispao u toku vožnje i nešto jačeg kočenja (Ah, lepote vožnje u beogradskom špicu), ekran naprsao, a vama naprsli živci.

Upravo to je problem sa kojim se susreće Amazon. Mi smo ga predstavili blago ekstremnijim nego što možda on stvarno jeste, ali kupovina lažnih pozitivnih recenzija postala je toliki problem da je ova kompanija u ponedeljak, 18. jula, podnela tužbu protiv više od 10.000 osoba koje su uspešno organizovale postavljanje na hiljadu lažnih recenzija u ovoj onlajn prodavnici.

Ova tužba podneta je protiv administratora raznih Facebook grupa koji su priznali kako su uzimali novac u zamenu za postavljanje izmišljenih recenzija i pozitivnih ocena na proizvode dostupne na tržištima u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Nemačkoj, Italiji, Španiji i Japanu.

Koje je rešenje problema?

Za sada dugoročnog rešenja ovakvog problema nema, ni na Amazon, ni na AliExpress, ni na AliBaba, ni na mnogim drugim popularnim onlajn prodavnicama. Međutim, postoji nekoliko potencijalnih rešenja koja bi se mogla implementirati, ali koja bi verovatno zahtevala apsolutnu izmenu samog principa funkcionisanja recenzija i načina na koji ih “kupci” mogu postaviti. Za sada, najbolje je da potražite recenzije kupaca koji su postavili fotografije kupljenih proizvoda i ostavili podužu recenziju iz koje možete saznati bitne informacije. Ako vidite proizvod koji ima sjajne ocene bez pisanih recenzija sa fotografijama, zaobiđite ga.

Izvor: Benchmark.rs