KORISNO ZNATI

Ako ste kojim slučajem nagazili na morskog ježa, važno je znati kako je moguće ukloniti njegove bodlje iz stopala na najbrži način.

 

Morski ježevi su okrugle bodljikave morske životinje, koje nastanjuju svih pet svetskih okeana. Postoji oko 950 vrsta morskih ježeva, a često se mogu pronaći u područjima iznad vode za vreme oseke, ali i na dubini od 4.876 metara.

ukloniti bodlje

Morski ježevi hrane se algama, ali mogu jesti i spora ili statična stvorenja. Njihovi mali, ali tvrdi oklopi prekriveni su primarnim i sekundarnim bodljama. Koriste svoje duge i oštre bodlje kao obrambeni štit od svojih najčešćih grabljivaca – jastoga, rakova, kalifornijskih ovčjih glava, jegulja i morskih vidri.

Veličina morskog ježa obično varira od 2,5 do 10 centimetara, ali veće vrste mogu da dostignu i do 35,5 centimetara. Iako nemaju sredstva za pogon, ježevi se slobodno kreću, ali samo do 50,8 centimetara dnevno, koristeći svoje fleksibilne noge potpomognute bodljama, piše Klik.

Zanimljivo je da neke vrste, poput cvetnog ježa, imaju otrovne bodlje i mogu biti smrtonosne, a često se mogu pronaći u Tihom i Indijskom okeanu. Osobe sa alergijskim reakcijama na ugrize ili ubode bi trebalo da preduzmu dodatne mere opreza i potraže lekarsku pomoć odmah nakon uboda ježa.

Kako ukloniti bodlje?

Ježevi se mogu pronaći na bilo kojoj plaži ili obalskom području u svetu, pa su uvek pretnja bezbrižnim posetiocima plaža, koji bosi šetaju obalom, ne razmišljajući o podvodnom svetu i uživajući u moru.

Ubod morskog ježa uvek je bolan, jer ošteti tkivo kože. Nakon uboda, povređeno mesto će nateći i postati upaljeno. Infekcija koju uzrokuje otrovni morski jež podstaći će nekoliko abnormalnih simptoma, uključujući vrtoglavicu, probleme sa disanjem, bol u grudima, promene otkucaja srca, gubitak svesti, mučninu i povraćanje. U najgorem slučaju, otrov može da uđe u krvotok i izazove smrt. Ali, na Jadranskom moru ova situacija je gotovo nemoguća.

Bez obzira na to, ako ste nagazili na ježa, ranu morate da lečite što je brže moguće.

BioCapillary oglas 900 px

Postupak uklanjanja bodlji

1. Uronite zahvaćeno područje na 30 do 90 minuta u vruću vodu ili sirće, kako biste omekšali ili otopili bodlje;

2. Upotrebite pincetu da uklonite sve bodlje zaglavljene u stopalu, ruci ili telu;

3. Povređeno mesto namažite kremom za brijanje i struganjem brijačem uklonite pedicelariju, odnosno modifikovane bodlje;

4. Oribajte ranu sapunom i vodom;

5. Isperite ranu svežom vodom.

Ako primetite znakove infekcije, kao što su crvenilo, gnoj ili užareno područje tela koje ste povredili, kontaktirajte lekara.

Takođe, ako su bodlje ušle u koštano tkivo, može biti potrebno hirurško uklanjanje. Bol možete da ublažite ibuprofenom (svakih šest sati) ili acetaminofenom za ublažavanje bolova (svaka četiri sata).

Ubodi morskog ježa mogu se izbeći, potrebno je samo pažljivo gledati oko sebe, posebno na delovima plaže koji su puni stena ili na plažama koje se odlikuju čistim morem.

Izvor: Klik.hr