POTENCIJALNA MATERIJALNA ŠTETA

Kineska raketa „Dugi marš 5B“ ne može ponovo da upali svoje motore, a svoju misiju završava u veoma niskoj i nestabilnoj orbiti oko Zemlje.

 

Masivna kineska raketa „Čangžen“ (Dugi marš 5B) trenutno se vrti izvan kontrole u nestabilnoj orbiti i pašće na Zemlju ovaj vikend, najverovatnije u nedelju, pri čemu bi potencijalno moglo doći do materijalne štete ili čak ljudskih žrtava.

kineska raketa

Reč je o 23 tone teškom vozilu koje je pre četiri dana u orbitu poguralo Ventian, najnoviji naučni modul kineske svemirske stanice Tjangong. Ventian, kabina s nizom mikrogravitacijskih laboratorija, spojio se sa centralnim modulom Tjanhe u kojem se trenutno nalaze kineski tajkonauti.

Rastuća kineska svemirska stanica ponos je svemirskog programa Pekinga, pogotovo s obzirom na to da je, za razliku od Međunarodne svemirske stanice, rezultat napora samo jedne države – Kine. Ali, vozilo koje je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) namenila za gradnju stanice- rakete Dugi marš – predstavlja potencijalnu opasnost po ljude na Zemlji.

Službeni je stav Pekinga da je ta opasnost „veoma mala“. Portparol kineske vlade Ćao Lijian rekao je u četvrtak da će „većina delova rakete izgoreti u atmosferi“. Ali, tokom prvog takvog lansiranja 2020. godine delovi rakete pali su na Obalu Slonovače i pogodili nekoliko kuća. Drugo lansiranje, u kojem je postavljen središnji modul kineske stanice, odrađeno je prošle godine, a delovi Dugog marša pali su u more pored Maldiva.

Prema procenama analitičara, opasnost da neko bude povređen ili ubijen u padu delova rakete je između 0,1 i 0,4 odsto. Iako je zaista reč o relativno maloj opasnosti, međunarodno prihvaćeni standard je znatno viši – sve druge svemirske agencije planiraju svoje misije tako da rizik bude manji od 0,01 odsto.

Savremena svemirska vozila uglavnom imaju prve stepene raketa koji uopšte ne ulaze u orbitu, nego je njihova putanja u potpunosti unapred isplanirana ili mogu ponovo da upale svoje potisnike kako bi mogli da izvedu kontrolisani ulazak u atmosferu. U oba slučaja cilja se na pad u područjima dubokog okeana.

Ali, Dugi marš 5B ne može ponovo da upali svoje motore, a svoju misiju završava u veoma niskoj i nestabilnoj orbiti oko Zemlje. Zbog otpora vazduha u najvišim slojevima atmosfere raketa se polako usporava i gubi visinu pre nego što konačno počne izgaranje u atmosferi i pad na Zemlju. Pretpostavlja se da će i sledeća lansiranja te rakete ponovo predstavljati rizik.

Izvor: Jutarnji list