ZARAZA PREKO ZEMLJIŠTA

Listerioza je bakterijska crevna infekcija koja nastaje nakon konzumiranja hrane kontaminirane bakterijama iz roda Listeria, najčešće vrstom Listeria monocytogenes.

 

Listerioza je bakterija koja je široko rasprostranjena u prirodi, može se naći u zemljištu, vodi i digestivnom traktu životinja. Povrće može biti kontaminirano preko zemljišta.

listerioza

Hrana se može kontaminirati tokom procesa pripreme, tako da se bakterija može umnožiti do nivoa koji može izazvati oboljenje tokom distribucije ili skladištenja hrane.

Bakterija listerija može da raste u rasponu temperature nižem od 0 stepeni Celzijusa do 45 stepeni Celzijusa, tako da opstaje i razmnožava se na uobičajenim temperaturama u frižideru, što je čini posebno opasnom.

Dobra termička obrada, kuvanje i pečenje uništava bakterije. Hrana koja nije ohlađena na temperaturi frižidera, kao i ona koja se presporo hladila, izložena je povećanom riziku od umnožavanja bakterije.

U visoko rizičnoj hrani koja se čuva u frižideru, kao što su meki sir, sir od nekuvanog mleka, pašteta, dimljena riba, narezano meso, narezani suhomesnati proizvodi, prisustvo ove bakterije u bilo kom broju je značajno za javno zdravlje, jer postoji mogućnost za njen rast i razmnožavanje tokom skladištenja.

Oblici listerioze

Postoje dva klinička oblika listerioze: neinvazivni i invazivni

Neinvazivna listerioza

To je blaga forma bolesti, a simptomi uključuju dijareju, povišenu temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima. Inkubacija je kratka, svega nekoliko dana.

Invazivna listerioza

Ovaj oblik listerioze je ozbiljniji i uglavnom se javlja kod visoko rizičnih grupa: trudnica, onkoloških bolesnika, pacijenata koji imaju AIDS, pacijenata sa transplantacijom organa i drugih osobe sa oslabljenim imunitetom, starijih osoba i odojčadi.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Simptomi

Simptomi ove forme bolesti uključuju povišenu temperaturu, glavobolju, ukočen vrat, povraćanje, gubitak ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaj svesti, konvulzije i paralize različitih mišića.

Prosečna inkubacija traje od jedne do dve nedelje, ali može da bude u opsegu od nekoliko dana do 90 dana.

Dijagnoza

Dijagnoza listerioze se postavlja na osnovu kliničke slike i detekcije bakterije u krvi, cerebrospinalnoj tečnosti – likvoru, mekonijama novorođenčeta, kao i iz fecesa, povraćanog sadržaja, hrane ili stočne hrane.

Lečenje

Ova bakterijska infekcija se leči antibioticima. Veoma je važno rana dijagnostika oboljenja i započinjanje lečenja što pre, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Prevencija

Najbolji način prevencije listerioze jeste sprečavanje mogućnosti kontaminacije hrane tokom proizvodnje i obrade.

Važna je termička obrada hrane životinjskog porekla, pasterizacija mleka i mlečnih proizvoda, kao i pranje povrća pre jela.

Trudnicama se savetuje izbegavanje konzumiranja mekih sireva i mesnih delikatesnih proizvoda.

Izvor: N1