PISAC I ŠAMAN

Norveška princeza Marta Luiz verila se sa čovekom koji se zove Durek Veret. On je američki kontroverzni pisac koji se bavi alternativnom medicinom, proročanstvima i samoproglašeni je šaman.

 

Norveška kraljevska porodica nalazi se pred velikim iskušenjem i slatkim mukama – uskoro će dobiti novog zeta. I to ne običnog, ne i plave krvi kako dolikuje dvorovima, nego mladoženju crne puti i pride samoproglašenog šamana. Kako ovdašnji mediji redovno i revnosno prenose, nedavno su se verili i svoju trogodišnju ljubav krunisali dragocenim i skupocenim prstenom norveška princeza Marta Luiz (50) i budući dvorjanin Durek Veret (47), koji se norveškoj javnosti predstavlja kao američki pisac, sledbenik alternativne medicine, teoretičar zavera i šaman.

durek veret

Iako su se mladenci zaručili, još nije poznato kada će i gde biti priređena očekivana gala svadba ili, pak, samo privatno, skromno venčanje bez dvorske svite i elitnih gostiju. Norveški kralj Harald Peti (85) i kraljica Sonja (85) još nisu aminovali novi, drugi brak svoje kćerke, odnosno princeze Marte Luiz. Do pre šest godina princeza je bila udata za norveškog pisca i slikara Ari Bena, koji je izvesno vreme nakon bračnog brodoloma, pod nerazjašnjenim i misterioznim okolnostima, digao ruku na sebe.

Baš su se našli, opisuje obični puk buduće nove stanare kraljevskog dvora. Marta i Durek, malo je reći, čudne su, ekstravagantne i nadasve kontroverzne ličnosti. Princeza Marta u vreme braka s Ari Benom odala se svojevrsnim alternativnim aktivnostima, odnosno meditaciji. Na čuđenje, ali i zgražavanje dela javnosti, osnovala je školu za anđele. U „anđeoskim klupama” kursisti su učili kako da komuniciraju s dušama pokojnika. Kako su prenosili mediji, bilo je na časovima i direktnih razgovora i susreta s anđelima, duhovima, pokojnicima i drugim bićima iz zagrobnog života. Novinari kažu da je princeza preko anđeoske škole dobro unovčila svoju priču o susretu duša s ovog i s onog sveta. Mnogi su se polakomili i poverovali u princezino učenje o anđelima.

Princezi Marti Luiz nije se posrećilo da iz drugog pokušaja nađe čoveka plave krvi. Udaje se za mladoženju tamne puti. Prvi put u dugoj i bogatoj istoriji bele norveške monarhije, u kraljevski beli dvor useliće se tamnoputi zet. „Crnac na norveškom belom dvoru, skandal, grozno, skrnavljenje krune, sramota” – samo su neki od britkih i jetkih komentara na društvenim mrežama nakon saznanja da će sa balkona dvora, svakog 17. maja, na dan državnosti, masama mahati „tamo neki” američki šaman, u prevodu, po mnogima šarlatan, i to crne kože.

Ne odapinju strele Norvežani na Dureka isključivo samo zato što ima crnu kožu. Nevolja i sramota za norveški dvor jesu njegova prošlost (ženio se više puta, u Americi je osuđivan i odležao izvesno vreme u zatvoru), životna filozofija, stil i način života. Mediji kažu da ni sam zet Haralda Petog ne zna da definiše ko je i šta je zapravo. Insistira na tituli šaman. Osim što se bavi alternativnim lečenjem, Durek se hvalio novinarima da ima natprirodne moći, ne samo isceljenja, već i proročanstva. Tvrdi kako je predvideo teroristički napad na kule bliznakinje 11. septembra 2001. u Njujorku, ali da to svoje pretskazanje nije hteo da obelodani da ne bi dizao paniku. Uostalom, kako je pojasnio, zašto bi i rekao i upozorio ljude „kad svako ima svoj životni put i mora da prihvati svoju sudbinu”.

Budući član kraljevske familije govorio je da on nije običan čovek, već svojevrsno mitsko biće – mešavina izvesnih reptila i Andromede (po grčkoj mitologiji Andromeda je lepotica, kći egipatskog kralja Kefeja i Kasiopeje). Kad su ga novinari ismejavali zbog ove mitske kombinacije, Durek se požalio na rasizam, optužio pojedine medije da su rasistički obojeni, a neke je i tužio za povredu časti i ugleda. Durek čak navodi da otkako se zaručio s princezom Martom, dobija veliki broj pretnji smrću. Uvređeni i ozlojeđeni kraljevski zet izjavio je da je on nepriznati genije koga Norvežani ne shvataju i ne razumeju.

„Ljudi ne žele da čuju, nisu otvoreni za drugačija mišljenja. Norvežani žive u svojim malim balonima”, izjavio je šaman sa onoga sveta i budući kraljevski zet.

„Ne brinite, bez panike. Jedan šaman kao zet. Kraljevska kuća će i to podneti”, konstatuje u redakcijskom komentaru ugledni dnevnik „Aftenposten”. Autor podseća i na ranije skandale, teškoće, izazove i iskušenja tokom ženidbi na dvoru. Uostalom, i današnji suveren Harald Peti jedva se oženio jer nije uspeo da nađe princezu aristokratskog porekla pa je morao da se zadovolji današnjom kraljicom Sonjom, običnom ženom iz naroda.

Princeza Marta Luiz tek je četvrta u nizu naslednika norveške kraljevske krune. Prvi je njen brat princ Hokon (51), drugi njegova kćerka princeza Ingrid Aleksandra (18), a treći u naslednom nizu sin princ Svere Magnus (17). Princeza ima samo teoretske šanse da se domogne prestola i mogla bi da ponese titulu kraljice samo ukoliko se na dvoru dogode neke teške nedaće, odnosno stvari krenu po zlu za prestolonaslednika Hokona ili njegovu decu. Tradicija, pa i slovo norveškog Ustava, paragraf 36, nalaže da se naslednici krune ne mogu ženiti niti udavati bez blagoslova aktuelnog kralja. Izvori bliski dvoru i kruni kažu kako je kraljevski par modernih shvatanja i da se neće mešati u sudbinu i izbor princeze Marte Luiz.

Izvor: Politika.rs