AKUSTIČNI SENZOR

Novorazvijeni mikrofon pokazuje šire slušno polje od ljudskih ušiju, a može se lako pričvrstiti na kožu uz iznenađujuće malu veličinu i tanak format.

 

Tehnologija prepoznavanja glasa sve je prisutnija u našem svakodnevnom životu, od postavljanja trivijalnih pitanja, puštanja muzike, slanja tekstualnih poruka do upravljanja GPS navigacijskim sistemima.

mikrofon

Reč je naravno o praktičnoj tehnologiji sa širokim primenama. Međutim, da biste maksimalno iskoristili predviđene funkcije te tehnologije, morate stajati blizu uređaja i pažljivo artikulisati šta želite.

Sad probajte da zamislite šta bi bilo kad bi koža na našem telu mogla da prepozna glasove bez upotrebe bilo kakvih uređaja?

Profesor Kilwon Cho i dr. Siyoung Lee s Odeljenja za hemijsko inženjerstvo, zajedno s profesorom Wonkyu Moonom i dr. Junsoo Kimom s Odeljenja za mašinstvo na POSTECH-u razvili su mikrofon koji detektuje zvuk primenom polimernih materijala na mikroelektro-mehaničke sisteme (MEMS).

Novorazvijeni mikrofon pokazuje šire slušno polje od ljudskih ušiju, dok se može lako pričvrstiti na kožu uz iznenađujuće malu veličinu i tanak format. To akademsko postignuće nedavno je predstavljeno u međunarodnom časopisu o materijalima, Advanced Materials.

Konvencionalni mikrofoni temeljeni na MEMS-u koji se koriste u mobilnim telefonima, Bluetooth uređajima i drugim uređajima sastoje se od tankih, malih i sofisticiranih struktura dijafragme. Međutim, budući da je izrađen od krutog i krhkog silicijuma, teško je savijati dijafragmu ili mikrofon po želji, što ometa sposobnost detekcije zvuka uređaja.

Navedeni naučni tim prevladao je to ograničenje stvaranjem strukture mikrofona temeljene na MEMS-u korišćenjem polimernih materijala koji su fleksibilniji od silicijuma i mogu se dizajnirati u bilo kojem obliku. Veličina uređaja je reda veličine četvrtine prosečnog nokta, a debljina mu je samo nekoliko stotina mikrometara. Mikrofon se može pričvrstiti na velike površine tela ili čak na prst, a ponaša se kao prava ljudska koža.

Prema studiji, slušna osetljivost mikrofona veća je od ljudskog uha, dok prepoznaje okolne zvukove i glas korisnika bez izobličenja. Nadalje, može detektovati i glasne zvukove iznad 85 decibela, raspon koji uzrokuje oštećenje sluha i zvukove niske frekvencije koje ljudi ne mogu čuti.

Kvalitet njegove detekcije glasa uporediva je s mikrofonima mobilnog telefona ili studijskim mikrofonima. Kad je akustični senzor na koži bio povezan s komercijalnim programom glasovnog asistenta (Google Assistant), korisnik koji je testirao novi mikrofon je mogao pretraživati, prevoditi i kontrolisati uređaje bez problema.

Novi akustični senzor ima potencijalnu primenu u nosivim IoT uređajima za prepoznavanje glasa za Internet stvari. Istraživački tim planira da stvori slušnu elektronsku kožu integracijom sa senzorima pritiska i temperature koji se mogu pričvrstiti na kožu, fleksibilnim ekranima i drugim tehnologijama.

Izvor: Zimo.hr