MOGUĆI SCENARIO

Ako bi se desio nuklearni rat, velike količine čađi i dima zaklonile bi Sunce i oborile temperaturu vazduha i vode u okeanima i morima.

 

Naučnici sa Državnog univerziteta u Luizijani, uz pomoć kompjuterskih modela, prikazali su kakav bi se scenario odigrao na Zemlji ukoliko bi se dogodio nuklearni rat, prenose američki mediji.

nuklearni rat

Upotreba nuklearnog oružja se sve češće pominje kao moguća nakon ruskog napada na Ukrajinu. Čak su i zvaničnici Rusije nekoliko puta govorili o tome, ali uvek naglašavajući da bi ono bilo upotrebljeno ako bude pretila opasnost za opstanak Rusije. Grupa naučnika iz Luizijane predstavila je tok katastrofalnih dešavanja koji bi mogli da zadese Zemlju nakon mogućeg nuklearnog sukoba.

Nuklearna katastrofa bi iza sebe ostavila „malo ledeno doba”, zaključak je ove grupe stručnjaka.

Stvar je u tome što bi mnogobrojni požari doveli do stvaranja velike količine čađi i dima koji bi oslobađanjem u atmosferu potpuno zaklonili Sunce. Na taj način temperatura vazduha bi već u prvom mesecu pala ispod onih koje su zabeležene prilikom poslednjeg ledenog doba, što bi bitno i brzo uticalo na temperaturu vode u okeanima.

Pad temperature bi doveo do širenja morskog leda, čime bi mnoge luke bile blokirane. Plovidbe širom cele severne hemisfere bi bile otežane, što bi dovelo do situacije da mnoge isporuke hrane budu usporene ili potpuno obustavljene.

Naučnici ističu da bi nuklearni sukob doveo do potpunog planetarnog haosa. Opadanje količine svetlosti i temperature dovelo bi i do uginuća mnogih morskih algi, što bi uticalo na čitav ekosistem. Zbog nestašice hrane u okeanima ribolov bi bio doveden u pitanje.

Okeanima bi bile potrebne stotine godina kako bi se oporavili, dok bi promene u arktičkom morskom ledu trajale hiljadama godina, navode naučnici.

Nuklearno oružje upotrebljeno je dva puta u istoriji, na kraju Drugog svetskog rata, kada su SAD atomskim oružjem bombardovale japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

Izvor: Politika.rs