LAGANO I LEPRŠAVO

Birajte za leto samo one tkanine u kojima ima veliki procenat lana, pamuka, svile ili viskoze. Izbegavajte poliester i najlon.

 

Da bismo i po vrućini funkcionisali kako treba, važno je i da izaberemo tkanine za odeću koja treba da bude od prijatnih materijala. Znojenje je leti neminovno, ali stilisti podsećaju da i to lakše možemo podneti ako su nam pantalone, košulje i haljine od prirodnih materijala, u kojima koža diše.

tkanine

Obratite pažnju šta piše na etiketi i birajte odeću sa većim procentom pamuka, lana, svile ili viskoze. U njima ćete lakše prebroditi vrelo leto.

Lan

Ova tkanina je savršena za proleće i leto. U bluzama od lana nema znojenja, jer ovaj materijal skuplja čak četvrtinu vlage iz tela. Prozračan je, omogućava koži da diše, ali ponekad odeća sadrži i sintetiku uz lan da bi bila izdržljivija. Zapamtite da je od 10 do 40 odsto nekog drugog materijala pored lana prihvatljivo. Za lan mnogi kažu da je „ventilator“ među materijalima. Ima samo jednu manu, lako i brzo se gužva. Nosite pantalone, haljine, bluze od ovog materijala

Pamuk

Odlično upija višak znoja i štiti kožu, pa uvek birajte pamučne stvari kad god ste u prilici. Pamučna duga haljina može da vas rashladi jer se materijal slobodno kreće oko vašeg tela.

Dobro je što se pamuk lako kombinuje sa ostalim materijalima i stilovima, pa možete da ga nosite tokom celog dana.

Slično lanu, i pamuk upija vlagu s tela, pa je odličan za tople dane kad se više znojimo. I ovde ne zaboravite da pogledate etiketu – dobra pamučna odeća treba da ima najmanje 50 odsto ove sirovine.

Keper

najčešće se proizvodi od pamuka ili njegove mešavine i smatra se odličnom letnjom zamenom za teksas. Ovog leta nosite pantalone od kepera.

Viskoza

Ovo je jedna od najpopularnijih sintetičkih tkanina koja nastaje od ostataka celuloznih vlakana i po hemijskom sastavu vrlo je slična pamuku. Upravo je zbog toga viskoza dobra za nošenje tokom vrućina, jer hladi telo.

Svila

Prirodna tkanina koja „diše“ poznata je po tome što se prilagođava temperaturama, pa tokom zime greje, a leti hladi. Iako ne podstiče znojenje, tanka je i meka, pa se lako zalepi za znojavu kožu.

IZBEGAVAJTE:

Da biste sprečili dodatno pregrevanje tela, izbegavajte da nosite odeću od ovih materijala:

  • Teksas

Obično gusto tkanje džinsa daje težinu i ne dozvoljava koži da slobodno diše.

  • Poliester

Ovaj materijal se ne gužva i privlačan je zbog dezena, ali ne upija znoj i vrlo je neprijatno da ga nosite po vrućinama.

  • Najlon

Reč je o sintetičkom materijalu koji je možda praktičan, ali ne upija vlagu i sigurno diže temperaturu tela

Izvor: Informer.rs