VELIKO INTERESOVANJE

Dokumentarac Miloša Škundrića „Dugo putovanje u rat“ u prvoj nedelji prikazivanja uvršten je među 10 najgledanijih filmova na Netfliksu u 14 evropskih zemalja.

 

Iz produkcijske kuće Paradox Film ističu da je film „Dugo putovanje u rat“ posebno dobru gledanost imao u nordijskim zemljama. U Holandiji je na devetom mestu, u Švedskoj na šestom, a u Hrvatskoj na osmom mestu na listi 10 najgledanijih filmova.

dugo putovanje u rat

„Ovo je važna vest za srpsku kinematografiju i srpsku istoriografiju“, stoji u saopštenju produkcijske kuće. Film prikazuje razgovore sa istoričarima koji otkrivaju kako je došlo do Prvog svetskog rata.

Na Netfliks je stigao 28. juna, tačno na godišnjicu Sarajevskog atentata, kada je Gavrilo Princip iz pištolja smrtno ranio Franju Ferdinanda i ubio njegovu suprugu Sofiju.

Dokumentarac se prikazuje u 30 evropskih zemalja, gde Netfliks ima publiku od oko 70 miliona pretplatnika. Biće dostupan za gledanje sledećih pet godina.

Napravljen je uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Filmskog centra Srbije 2018. godine. Film je kroz godine nagrađivan i na brojnim međunarodnim filmskim festivalima.

Film je nastao u periodu između 2014. i 2018. godine i prvi je dokumentarni film u svetu koji za temu ima jedno od najvažnijih pitanja savremene svetske istorije, a to je zbog čega i kako je došlo do Prvog svetskog rata, događaja koji je oblikovao ceo 20. vek.

Uz pomoć najeminentnijih svetskih istoričara i upotrebu filmskog i dokumentarnog arhivskog materijala iz Jugoslovenske kinoteke i još 15 svetskih arhiva, ovaj „napeti politički triler“ prati političke događaje u Evropi od kraja 19. veka do Julske krize 1914. i govori o tome kako je Prvi svetski rat planiran i pripreman godinama pre Sarajevskog atentata.

Izvor: B92.net