ZNACI UPOZORENJA

Povišen holesterol u krvi može se reflektovati na stopala, pa je zato važno da pratite različite signale koje vam šalje vaše telo.

 

Nezdrav način života može uticati na pojavu raznih problema. Previše masna i začinjena hrana, manjak fizičke aktivnosti, alkohol, cigarete, unos velike količine hrane, sve to može dovesti do porasta lošeg holesterola u krvi.

stopala holesterol

Ukoliko premašuje dozvoljene vrednosti, može biti izuzetno opasan po naše zdravlje. Višak holesterola ima tendenciju da se zalepi za unutrašnje zidove krvnih sudova, što može prouzrokovati bolesti poput šloga, povišenog krvnog pritiska, ateroskloroze, srčanog oboljenja, oboljenja bubrega itd.

Zbog svega toga izuzetno je važno da obratite pažnju na znake upozorenja koje vam šalje organizam. Povišen nivo lošeg holesterola u krvi može se reflektovati na stopala. Recimo, krhki i lomljivi nokti koji sporo rastu mogu biti jedan od znakova. Ali krhki i lomljivi nokti mogu ukazivati i da vašem telu fali kalcijum ili neki drugi minerali.

BioLiver kapi za jetru

Česti grčevi i osećaj utrnulosti u stopalima takođe mogu biti jedni od pokazatelja da kardiovaskularni sistem ne funkcioniše najbolje. Kod perifernih vaskularnih bolesti, krvni sudovi se sužavaju ili začepljuju, što ograničava protok krvi do stopala.

Periferne vaskularne bolesti (PVD), verovali ili ne, mogu da uspore rast dlaka na nogama. Takođe, i promene na koži mogu biti alarm. Crvenkastoplava ili bleda boja kože mogu ukazivati na probleme sa holesterolom.

Izvor: Novosti.rs