KOJA JE BOLJA OPCIJA?

U Japanu je zajedničko spavanje roditelja i dece kulturna norma, dok je u zapadnim zemljama sveta ovo još uvek kontroverzna tema.

 

Ovo je jedna od tema oko kojih je teško postići konsenzus bilo među strukom bilo među opštom populacijom. Naime, postoje negativne strane koje nosi zajedničko spavanje, ali i pozitivne, stoga bi svaki roditelj za sebe trebao odvagati i odlučiti koja je opcija najbolja za njegovu situaciju.

zajedničko spavanje

Postoje situacije kada je preporučljivo izbegavati zajedničko spavanje, npr. kada je roditelj pod uticajem alkohola ili lekova koji smanjuju mogućnost rasuđivanja i pravovremene reakcije.

Spavanje roditelja s decom može se podeliti u tri kategorije: spavanje u istom krevetu, spavanje u istoj prostoriji ili spavanje deteta u krevetiću spojenom s krevetom roditelja. Kada govorimo o co-sleepingu, najčešće podrazumevamo spavanje u istom krevetu ili spavanje deteta u krevetiću koji je spojen s roditeljskim krevetom te između njih ne postoji ograda.

U Japanu je zajedničko spavanje roditelja i dece kulturna norma, dok je u zapadnim zemljama sveta ovo još uvek kontroverzna tema oko koje se teško usaglašavamo. Zajedničko spavanje je u porastu poslednjih nekoliko godina te se i na zapadu praktikuje sve više.

Prednosti i rizici deljenja kreveta s detetom

Za dojilje postoji više prednosti u zajedničkom spavanju jer ne moraju da ustaju iz kreveta po noći kako bi podojile svoje dijete. Prema stranici Nestedbean, istraživanja pokazuju da će majke dojilje duže dojiti dete ako dele krevet.

Roditelji koji spavaju sa svojom decom navode i bolju emotivnu povezanost kao prednost ovakvog načina spavanja. Primetili su da im deca brže zaspu nego u vlastitom krevetiću.

Pojedina istraživanja došla su do zaključka da su deca koja spavaju sa svojim roditeljima manje teskobna, imaju više samopouzdanja te se lakše snalaze u emotivnim odnosima s drugim osobama.

Roditelji kao prednosti zajedničkog spavanja ističu da se i oni sami bolje naspavaju, ređe se bude i odmorniji su. Neki vole ovakav način spavanja jer im je dete na bezbednoj udaljenosti i mogu da paze na njega kroz noć.

Negativna strana zajedničkog spavanja je veća mogućnost povrede deteta. Naime, dete može da padne iz kreveta ako se ne koriste zaštitne ograde ili ga pak roditelji mogu nesvesno povrediti dok se okreću u snu.

Zajedničko spavanje takođe povećava rizik od gušenja. Jastuci, posteljina, pokrivači, odnosno sve ono što se nalazi na roditeljskom krevetu može da predstavlja opasnost za dete.

Još jedna negativna strana zajedničkog spavanja je to što deci koja su navikla da spavaju s roditeljima teže pada prelazak u vlastiti krevet odnosno spavaću sobu.

Manjak privatnosti je takođe negativna strana zajedničkog spavanja. Krevet u ovakvoj situaciji ne pripada više samo partnerima.

Do kada bi deca trebalo da dele krevet s roditeljima?

Ne postoji određena dob kada bi trebalo prestati deliti krevet s detetom. Svako dete je drugačije, kao i porodica, pa bi trebalo sami da odlučite kada ste i vi i dete spremni za taj korak.

Healthline navodi kako bi tranziciju iz zajedničkog kreveta u vlastiti trebalo uraditi postepeno tako da dete lakše prihvati novu situaciju. Preporučuju da prvo isprobate spavanje u istoj sobi tako da roditelji spavaju u svom krevetu, a dete u svom. Držite se proverene večernje rutine – večera, kupanje, čitanje knjige i potom odlazak u krevet. Postoji mogućnost da će dete negodovati ili plakati, ali to je faza koju morate zajedno da prebrodite.

Izvor: Index.hr