PRESTIŽNA SREDNJA ŠKOLA

Poslednjih dana Užička gimnazija izazvala je veliku pažnju javnosti lepim povodom. Njeni učenici bili su najbolji na prijemnom ispitu za Medicinski fakultet, što je svojim pismom potvrdio i dekan fakulteta.

 

Od prve generacije „gramatikalne klase“ do danas Užička gimnazija je posebno mesto, obavezan motiv starih razglednica i sećanja isto koliko i hram nauke i novih ideja. Za sve „bubalice i štrebere“ kako ih drugi često vide, koji uz to i „laju na zvezde“, gimnazijski dani su nezaboravni.

užička gimnazija

„Čast svim ostalim školama, ali vannastavne aktivnosti koje su ovde omogućene, predstave, sama podrška profesora je drugačija nego u ostalim školama, prosto, jedan tako lep osećaj, jedno tako lepo iskustvo. Evo da mogu, gledam pošto je danas upis, ja bih se opet upisala“, kaže Mia Purić, maturant-brucoš.

Na takmičenjima, domaćim i međunarodnim, nižu uspehe, fakultete upiše 93 odsto gimnazijalaca, a uspesi na prijemnim su postali pravilo.

„I prethodnih godina i ove godine je značajan uspeh. Tri učenika iz jednog odeljenja su stekla pravo direktnog upisa na Elektrotehnički fakultet na osnovu rezultata postignutih u matematici i fizici“, navodi Milena Jelisavčić, profesorka matematike.

Jednom gimnazijalac – uvek gimnazijalac, jer kuda god da odu i kakav god uspeh da postignu, svoju školu i profesore ne zaboravljaju.

„Sinoć me je pozvala bivša učenica i to je vrlo lepo. To je lepota našeg posla i ja ovaj posao ne bih menjala. Ne postoji nijedan drugi posao gde je toliko lako dati svoj maksimum i vrlo brzo se dobija povratna informacija kroz poglede, osmehe, pitanja, uspehe“, ističe Dušica Ristović, profesorka biologije.

Gimnazijalci su bili i Ljubomir Stojanović, Dimitrije Tucović, Simeon Rosandić, Kirilo Savić, pisci Milutin Uskoković, Ljubomir Simović, Milovan Vitezović, Ljubivoje Ršumović i mnogi drugi, a spisak nema tačku.

Prvi su u Srbiji osnovali đački parlament, a u zemljama regiona, poslednjih 17 godina, prepoznaju ih po Užičkoj književnoj republici, festivalu „Na pola puta“.

Izvor: RTS