RAZMATRANJE OKO LOKACIJE

„Tragično je sada pogledati gde se nalaze ostaci Njegoševe kapele”, kazao je Markuš i poručio da je vlast u Crnoj Gori dužna da obnovi grobnicu.

 

Vraćanje crkve Svetog Petra Cetinjskog na Lovćen (Njegoševe kapele) treba da bude civilizacijsko, a ne ideološko i posledično – političko pitanje, poručeno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP).

njegoševe kapele

Na konferenciji za novinare MCP povodom 50 godina od razaranja Njegoševe kapele na Lovćenu saopšteno je da će na istu temu u sredu, posle liturgije u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, biti organizovan okrugli sto.

„Okrugli sto ‘Pedeset godina od razaranja Njegoševe kapele na Lovćenu’ je nastojanje MCP da se o ovom činu razgovara”, rečeno je novinarima.

Paroh barski, novinar i publicista, Jovan Plamenac, podsetio je da je pre pola veka, u avgustu i početkom septembra 1972. godine, porušena crkva Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu, a da je još 1952. godine objavljeno u medijima da je crnogorska vlada ponudila Ivanu Meštroviću da izradi spomenik Njegošu i da je on tu ponudu prihvatio.

„Još tada je određeno da se spomenik Njegošu gradi na Lovćenu i da on bude mauzolej”, rekao je Plamenac.

Da bi, kazao je, mauzolej mogao biti podignut na vrhu Lovćena, trebalo je prvo Mitropoliji oduzeti zemljište na kojem je bila izgrađena Kapela.

On je podsetio da je gradnja mauzoleja počela 1970. godine, kao i da su mnogi bili protiv rušenja Kapele i izgradnje mauzoleja na njenom mestu.

Istakao je da su podržavaoci rušenja Kapele tvrdili „da ona nije originalna nego da ju je izgradio kralj Aleksandar Karađorđević”, kao i da je tu priču lansirao pavelićevac Savić Marković Štedimlija u zagrebačkom „Vjesniku” 1970. godine.

„Stradanje Lovćenske crkve ima duboke duhovne uzroke, sve vreme, pa i danas”, rekao je Plamenac i istakao je da je tada sklonjen jedan simbol, da bi na njegovo mesto bio postavljen drugi, njemu oprečan.

To je, kazao je, bio obračun neopaganstva sa pravoslavnim hrišćanstvom.

Plamenac je istakao da je vraćanje crkve svedeno na ideološko pitanje i, posledično, političko.

„Propagandistička graja i gađanje floskulama nikada, pa ni u ovom slučaju, ne vode rešenju problema”, zaključio je Plamenac na pres konferenciji, saopšteno je na sajtu MCP.

Publicista Jovan Markuš rekao je da je okrugli sto, koji će biti organizovan u sredu, idealna prilika da se razgovara na ovu temu.

On je, odgovarajući na pitanje novinara – da li je pravi trenutak da se razgovara o ovome, s obzirom na tenzije koje postoje u Crnoj Gori, rekao da su tenzije podignute pre 50 godina.

„Zna se ko ih je i podigao. Tragično je sada pogledati gde se nalaze ostaci Njegoševe grobnice”, kazao je Markuš i poručio da je vlast u Crnoj Gori dužna da obnovi kapelu.