POSPANOST NA 35+

„Kad je vruće, teže je zaspati i ostati u snu, pa dolazi do češćih buđenja tokom leta preko noći“, kaže dr Breus.

 

Svi žele maksimalno da iskoriste leto dok traje, iako sunce i toplo vreme mogu da budu iscrpljujući.

tokom leta

Leto je i energija bi trebalo da bude na zavidnom nivou – ali nije. Dok topliji meseci mogu da deluju okrepljujuće, oni zapravo mogu da doprinesu tome da se mnogi osećaju umornije.

Zašto nas leto čini pospanima?

Dok mnogi imaju viška energije tokom leta, nekima vrućina stvara probleme, najviše sa spavanjem.

„Kada je napolju vruće, kvalitet našeg sna je smanjen“, objašnjava dr Majkl J. Breus, sertifikovani stručnjak za spavanje.

San prati srednju telesnu temperaturu, koja se uveče snižava.

„Kad je vruće, teže je zaspati i ostati u snu, pa dolazi do češćih buđenja tokom leta preko noći“, kaže dr Breus.

I naravno, sva zabava na suncu definitivno iscrpljuje. Dr Breus dodaje da ovo godišnje doba i sunce koje dolazi s njim često prouzrokuje potrebu za većom količinom vode, što na kraju može da dovede do osećaja umora, piše Mind Body Green.

Šta možemo da učinimo tim povodom?

Hidratacija

Prvo i najvažnije, ostanite hidrirani tokom celog dana. Stručnjak preporučuje i da ujutru prvo popiijete dve čaše vode kako biste započeli dan što uspešnije.

Ovo je posebno važno ako je dan veoma vruć ili ako planirate da provedete više vremena na suncu.

BioMind kapi protiv depresije

Higijena spavanja

Jedan od najboljih načina za postizanje više energije tokom dana je kvalitetan san, a to zahteva vođenje računa o higijeni spavanja.

Dr Breus predlaže da vaša spavaća soba bude što hladnija – oko 18 stepeni je optimalna temperatura za spavanje – i preporučuje zatamnjivanje prostorije kako biste ublažili svu svetlost tokom noći.

Takođe, napominje doktor, obratite pažnju na ritam spavanja. Dosledno vreme spavanja, kao i vreme buđenja, su važni ako želite da održite regulirani cirkadijalni ritam.

Pametno unošenje kofeina

Dr Breusa napominje da je kafa diuretik.

„Ne želim da kažem da ne možete da uživate u jutarnjoj šoljici kafe, ali pokušajte da ne preterujete. Definitivno smanjite unos kofeina do ranog poslepodneva kako biste izbegli poteškoće sa spavanjem“, predlaže dr Breus.

Kretanje

Pokrenite svoje telo. Iako bi se moglo činiti da rad na telu iscrpljuje, kako biste dobili više energije dr Breus kaže da zdrava rutina kretanja zapravo pomaže boljem spavanju i smanjuje umor.

Davanje prioriteta dnevnoj šetnji ili kraćem praktikovanju joge je odličan početak.

Izvor: 24sata.hr