NE SUŠI SE NA JAKOM SUNCU

Jedva smo dočekali lepše vreme da drveće ozeleni, a da bašte dobiju sve one šarene vesele boje koje su se vešto skrivale tokom zimskih mrazeva.

 

Međutim, sa dolaskom leta i visokih temperatura mnoge biljke u vašoj bašti verovatno ne izgledaju onako kako ste zamislili. Uprkos stalnom zalivanju, mnoge su se osušile, ili su prestale da cvetaju. To je zato što vaša bašta verovatno nema dovoljno hladovine i cveće je izloženo direktnom suncu.

baštensko cveće

Kako bi vaša bašta opet bila vesela i šarena, predlažemo da u njoj zasadite cveće koje ne samo da trpi već i traži visoke temperature. U ovom tekstu donosimo vam pet primera najlepšeg baštenskog cveća.

Verbena

Verbena je jednogodišnja biljka kojoj su mnogi stari narodi pripisivali lekovita i magična svojstva. Koristila se za spravljanje čajeva, ali i u različitim obredima.

Verbena cveta u cvetovina koji liče na kišobrančiće, i oni mogu biti u jednoj ili u više boja. To su uglavnom žuta, bela, crvena, roze i plava. Uz zanimljiv cvet, imaju i veoma karakteristične duguljaste listove i fine dlačice.

Verbena

Ovi cvetovi se ne razlikuju samo po boji, već i po tome da li rastu kao stablo, u obliku grma ili čak spadaju u grupu visećih cvetova kreirajući cvetne slapove.

Ono što o verbenama treba da znate jeste to da su veoma lake za održavanje. One će krasiti vašu baštu još od ranog proleća do kasne jeseni. Da bi cvetanje trajalo što duže, u junu verbenu treba malo orezati kako bi ste podstaklo granjanje. Ova biljka voli rastesitu zemlju. Ne treba previše da je zalivate, samo vodite računa da zemlja nikad ne bude potpuno suva.

Afrička margareta

Afrička margareta ili invačica jedna je od najlepših baštenskih biljaka. Možete je saditi u svom vrtu, ali i u saksiji što je sve češća opcija. Na našim područjima, najpopularnija je ljubičasta, ali postoje i roze, plava, žuta i narandžasta afrička margareta.

Za potpuni rast, potrebno joj je dosta sunca i toplote. Može uspeti u blagoj hladovini, ali se ipak potrudite da joj pružite što više svetlosti, jer će se u suprotnom latice cveta zatvoriti.

Afrička margareta

Afrička margareta zahteva mnogo tečnosti. Važno je redovno i obilno zalivanje. Ukoliko u svom vrtu posedujete više cveća koje ima slične potrebe, predlažemo vam da baštenska creva uvrstite u spisak za kupovinu. Ona će vam uveliko skratiti proces navodnjavanja biljaka, posebno po vrućini kada ni vi ne želite dugo da se zadržavate napolju.

Sredinom leta, preporučujemo da malo više podrežete svoju margaretu, kako bi ona zadržala oblik i nastavila da cveta do kraja leta. Takođe, trudite se da redovno uklanjate precvetale cvetove i povremeno joj obezbedite prihranu.

Kalibrahoa – Milion zvončića

Kalibrahoa postala je posebno popularna poslednjih par godina. Cvetom podseća na petunije, ali za razliku od njih ima dosta više cvetova. Dolaze u nekoliko boja, ali su najtraženiji žuti, odnosno u boji limuna sa belim obodom.

Kalibrahoa

Uzgajaju se u skasijama, što dodatno utiče na njihov bujan izgled. Rastu gusto i bujno, nešto kraćih stabljika. Njihovo održvanje uopšte nije zahtevno. Jedino što traže je sunce. Zato se potrudite da ih postavite na neko mesto gde će biti obasjane gotovo čitavog dana. Mogu trpeti blagu hladovinu, ali tada će se broj cvetova primetno smanjiti. Što se zalivanja tiče, takođe ne traže puno pažnje. Trudite se da zemlju održavate vlažnom, čisto toliko da nikad ne bude potpuno suva.

Lepi Jova

Lepi Jova je dosta rasporstranjena baštenska ali i saksijska biljka. Iako postoje i višegodišnji primerci, ljudi se najčešće odlučuju za jednogodišnje i sade ga iznova iz sezone u sezonu.

Obzirom na to da je biljka afričkog porekla, jasno je da vrlo dobro trpi sunce i toplotu. Međutim, lepi Jova najviše uživa u takozvanoj ‘šarenoj hladovini’, gde će zadovoljiti svoju potrebu za toplotom, ali neće biti izložen direktnom suncu.

Lepi Jova

Ako ste potpuno novi u svetu baštovanstva, onda je lepi jova prava biljka za vas. Osvežićete svoju terasu ili vrt veselim bojama, i to bez ikakve muke. Lepi jova je lak za sadnju i održavanje. Dovoljno je samo da mu obezbedite zemlju koja je vlažna i propusna. Dakle, redovno zalivanje je nešto što je obavezno. Najbolje je da biljku zalivate ujutru, pre najvećih vrućina. U razmaku od nekoliko nedelja ne bi bilo loše  da zemlju oplemenite tečnim đubrivom.

Orezivanje je isto kao i kod drugih biljaka, kada dostigne svoj vrhunac orežite je. Time ćete podstaći bujnije i redovno cvetanje.

Gazanija

Gazanija ili mini gerber kako je nazivaju nije baš tako mini. Naime, gazanija ima stabljike dugačke oko 25cm, dok je cvet obima oko 10 cm. Cvetovi ne samo da su krupni, nego su i veoma intenzivne boje. Mogu biti jarko žute i narandžaste, ali i tamno ljubičaste i bordo. Tokom oblačnih dana i kada padne mrak, cvetovi se skupljaju, a prizemni listovi se podižu na gore.

Gazanija

Gazanija veoma voli direktno sunce i gotovo je otporna na sušu. Međutim, preporučuje se zalivanje kako bi ona što više i lepše cvetala. Zato je obilno zalivajte, ali između dva zalivanja sačekajte da se zemlja potpunno osuši. Takođe, ova biljka će vam biti zahvalna ako je na svake dve nedelje nagradite prihranom u obliku tečnog đubriva. Može i bez toga, ali verujte nam da će razlika biti primetna.