HOLANDSKA PITA

Holandska pita prebogata je povrćem, ali njen gurmanski ukus pojačavju i slanina i slani sir, kao i edamer, čuveni holandski kačkavalj.

holandska pita

Sastojci:

250 grama brašna
250 grama cvetova brokolija
150 grama lenti edamera
3 jajeta
150 grama čeri paradajza
200 grama cvetova karfiola
100 grama lenti dimljene slanine
150 grama slanog sira
pola kesice praška za pecivo
1 kašika mešavine začina
300 mililitara neutralne pavlake
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Cvetove brokolija i karfiola obarimo u posoljenoj i provreloj vodi u šerpi na šporetu. Iscedimo ih kroz cediljku i stavimo u dublji sud.

Lente edamera i slanine isečemo na kocke, dodamo ih u sud. Dodamo jedno jaje i jedno žumance, posolimo i pobiberimo. Dodamo neutralnu pavlaku i mešavine začina. Čeri paradajze isečemo na polovine i dodamo u sud. Promešamo fil.

U sud sa brašnom dodamo preostalo jaje i posolimo. Zatim dodamo 5 kašika ulja i prašak za pecivo. Rukama izdrobimo sir i dodamo ga u sud. Dodamo 100 mililitara vode i rukom zamesimo testo. Ostavimo ga da odstoji u frižideru oko 30 minuta. Zatim testo premesimo na radnoj površini i oklagijom razvlačimo koru. Stavimo je u okruglu tepsiju, prekrivajući i unutrašnji stranični deo tepsije.

Koru izbodemo viljuškom na više mesta, zatim na nju nanosimo fil. Tepsiju stavimo u rernu, pečemo 45 minuta na 180 stepeni i izvadimo je iz rerne. Pitu isečemo na četvrtine. Jedno parče Holandske pite stavimo na tanjir za serviranje. Dekorišemo grančicama mente.

Prijatno!