POKRETANJE POSTUPKA

Vlada Italije ušla je u sukob sa slovenačkim vlastima oko prava na korišćenje naziva “balzamiko sirće”.

 

Prošle godine, vlada Slovenije donela je odluku da, u okviru standardizacije proizvodnje sirćeta, svako vinsko sirće pomešano sa koncentrisanim voćnim sokom nazove balzamiko sirćetom.

balzamiko

Italijanska vlada je na ovo odgovorila nalogom državnom tužiocu da pokrene postupak protiv Slovenije, pošto je, po zakonu iz 2009. godine, ime Aceto Balsamico di Modena rezervisano isključivo za proizvođače iz grada Modene i regije Emilija-Romanja.

Pokušaj Italije da na sudu zaštiti naziv balzamiko sirćeta je na klimavim nogama, budući da je , pre tri godine, sličan postupak protiv nemačke kompanije koja je koristila taj pojam okončan presudom suda u Luksemburgu u korist tužene strane. U presudi je navedeno da zaštićena samo oznaka balzamiko sirćeta iz Modene, ali ne i sam naziv: u obrazloženju stoji da je reč aceto (sirće) reč u svakodnevnoj upotrebi koja se odnosi na bilo koje sirće, a da je balsamico pridev koji znači da neko sirće ima slatkasto-gorak ukus, i da je stoga nemoguće zaštititi frazu koja je integralni deo govornog jezika.

Tržište balzamiko sirćeta vredno je milijardu evra godišnje, i u neprekidnom je rastu, ako se ne računa pandemijska 2020. godina, pa ne čudi odluka Italije da stavi u fokus identitet balzamiko sirćeta koje predstavlja jedan od gastronomskih simbola ove zemlje.

Pravni argumenti Italije biće izneseni pred Sudom pravde Evropske unije, a u slučaj će se uključiti i Evropska komisija.

Izvor: Vinoifino.rs