KADA ILI TUŠ KABINA

Rešili ste da renovirate kupatilo, ali imate dilemu da li da u njemu bude kada ili tuš kabina. Možda Vam ovaj tekst pomogne da se odlučite, ukoliko Vam prostor i finansije nisu od presudnog značaja.

 

 Ukoliko imate manje kupatilo tuš kabina po meri će se lakše uklopiti tako da neometa pristup ostatku sanitarija. Iako danas kade možete naći u različitim obilcima i napravljene od različitih matrijala, tuš kabina pravljena po meri daje mnogo više slobode kada je u pitanju estetika kupatila. Ukoliko ste hedonista i ne želite da se odreknete hidro-masaže (koja je svakako prijatnija u kadi), tuš kabinu možete opremiti sa hidromasažnim stubom. Ukoliko morate pomoći nekome da se okupa postoje stolice i za kadu i za tuš kabinu. I na kraju, ali svakako ne najmanje bitno, prilikom kupanja u tuš kabini se potroši znatno manje vode.

tuš kabina

Kupanje male dece u tuš kabini

Većina roditelja ističe da im je kupanje dece u kadi znatno lakše od tuširanja u tuš kabini, ali moje iskustvo nije takvo. Kada su deca bila sasvim mala kupali smo ih u kadici koja je stajala na trpezarijskom stolu, pa nam je bilo svejedno da li ćemo je napuniti u kadi ili tuš kabini. Za održavanje higijene nam je bilo lakše da uđemo u tuš kabinu sa njima i isperemo ih ispod česme. Ukoliko smo to radili iznad kade postojala je velika šansa da će nas zaboleti leđa. Kada su deca malo porasla mogla sam da uđem u tuš kabinu zajedno sa njima da se zajedno kupamo, prskamo vodom na sve strane i pišemo prstima po naparenom staklu.

Tinejdžeri i odrasli

Kada smo dovoljno odrasli da možemo da se kupamo sami verovatno već znamo da li nam više odgovara kupanje u kadi ili tuširanje u tuš kabini. Problem je u tome što nam nekada prija da se na brzinu rashladimo pre izlaska, a nekada želimo da se opustimo u toploj vodi ne radeći ništa ili gledajući omiljenu seriju. Deluje da u ovom slučaju pobeđuje kada, jer se u njoj ipak možemo istuširati. Ali ukoliko ne živite sami neretko morate da operete kadu pre nego što je napunite vodom (što može uticanti na to da je češće koristite samo za tuširanje). Naravno i tuš kabina se mora održavati, ali ukoliko uzmete peskirano staklo nećete morati da ga brišete posle svake upoterbe.

Starije i slabopokretne osobe

Osobe sa smanjenom pokretljivošću imaju problema sa ulaskom i izlaskom iz kade, čak i kada je kupatilo na adekvatan način opremljeno rukohvatima koji im u tome pomažu. Situacija im je donekle olakšana ako imaju stolicu koja se postavlja na kadu, ali oni i dalje moraju ući u kadu kako bi je koristili. Za njih su najpristupačnije tuš kabine koje su ozidane sa 3 strane, jer postoji mogućnost da se sklopivo sedište postavi direkto na zid. Postoje i stolice napravljene za tuš kabinu, ali one mogu smetati ostalim ukućanima.

Zaključak

Većina majstora će Vam reći da bi kupatilo trebalo renovirati nakon 10 godina, da biste bili siguri da nije došlo do habanja materijala koji su prethodno korišćeni. Naravno ukoliko nema curenja, keramičar je uradio adekvatan posao pa su i nakon 10 godina sve pločiče ostale na mestu i Vama se kupatilo i dalje dopada, nećete morati ni tada da renovirate kupatilo. Imajući ovo na umu, nije loše da odvojite malo više vremena i razmislite da li je kada ili tuš kabina dugoročno bolje rešenje za Vas.